Vi har alle gjort det, noen ganger uten at vi en gang merker det. Kanskje spiser du fordi du kjeder deg eller bare fordi noe står lett tilgjengelig og frister. Kanskje du føler deg litt uopplagt og bare må ha noe, eller at du syns innmari synd på deg selv og syns du fortjener noe godt. Dette er bare noen av grunnene til at vi spiser selv om vi ikke er sultne.

Her er 10 situasjoner som gjør det lett å spise selv om du ikke er sulten, samt tips til hvordan du takler de:

Du er trist eller glad

Å spise når du er trist føles kanskje godt der og da, men løser ikke det underliggende problemet. For å bli bevisst på situasjoner som får deg til å spise uten at du er sulten, kan det hjelpe å kartlegge din emosjonelle tilstand hver gang du spiser. På den måten kan du forberede deg slik at du unngår å havne i situasjoner der følelsene tar over matinntaket.

Venn deg til å spørre deg selv om du er sulten eller om du rett og slett bare har lyst på ett eller annet.

Du kjeder deg

Noen ganger føles det som en god løsning å spise bare fordi man ikke har noe annet å gjøre. Hvis du vet at kjedsomhet får deg til å spise er det om å gjøre å legge planer for dagen som gjør at du ikke havner i denne situasjonen.

Les også: Slik skiller du sult fra sug.

Fordi andre spiser

Mat har definitivt et sosialt aspekt og i sosiale lag kan det være lett å slippe seg litt løs og spise mer enn man trenger, særlig hvis de andre forsyner seg om igjen. Når de du spiser sammen med forsyner seg ekstra eller bestiller dessert, ikke gjør som dem uten å sjekke med magen din først. Er du mett er det deilig å stoppe i tide.

Fordi maten er tilgjengelig

Det er ikke lett å motstå mat og fristelser når det først er tilgjengelig. Har du mulighet til å påvirke hva som står fremme for eksempel på arbeidsplassen, bytt ut de usunne fristelsene med oppkuttet frukt eller usaltede nøtter.

Fordi det er en spesiell anledning

Det kan bli mange spesielle anledninger når familie, venner og kollegaer skal feires, i tillegg til høytider, ferier, avslutninger og andre tilstelninger. Feiringer burde handle om personene, ikke maten.

Fordi du er trøtt

Kjenner du deg igjen i å bli litt trøtt i to-tiden på jobb? Det kan føre til at selv den mest disiplinerte ender opp med en søt liten snack for å få opp energinivået. Ta istedet en tur i lokalet, få litt frisk luft ell