For 4 år siden var Margaret sykelig overvektig og i faresonen for en del sykdommer. I 2018 ble hun kåret til Årets Roede ambassadør og hun og familien har nå et helt annet liv.

Sommeren 2015 veide Margaret Leirvik (43) 122 kg. Hun følte seg som en tikkende bombe og visste at helsen var i fare. Hun hadde vondt i bekkenet og korsryggen, hadde dårlig kondis, høyt blodtrykk og fryktet insulinresistens og diabetes. Hun tålte ikke å gå på hardt underlag eller i trappene på jobb.

Etter mange mislykkede forsøk hadde hun egentlig gitt opp å gå ned i vekt. Hun prøvde å akseptere seg selv med alle de ekstra kiloene, til tross for alle plagene, begrensningene og helserisikoen. Da kom et avgjørende øyeblikk som skulle forandre alt.

”Da jeg uforvarende så speilbildet mitt i et butikkvindu, skvatt jeg til. Var den trillrunde dama meg?”

Foto privat: Margareth før livsstilsendring.

Margaret kunne ikke identifisere seg selv med sitt eget speilbilde. Hun pratet med familien og bestemte seg for å gi seg selv en ny sjanse. I januar 2016 meldte hun seg på Roede-kurs hos kursleder Anne Lise Berg i Sør-Trøndelag, og skrev en kontrakt med seg selv:

  • Skriv ned alt. Alltid!
  • Møt på kurs. Spesielt etter ei dårlig uke.
  • Tren minst tre ganger i uka.
  • Gå på kurs til jeg er i mål. Uansett hvor lang tid det tar!

Et lettere liv

Dette viste seg å være viktig, for veien gikk ikke rett fram hele tiden. Utskeielsene og tilbakefallene kommer, og derfor mener Margaret at det å møte kursleder og de andre kursdeltakere hver uke ga henne inspirasjon, motivasjon og styrke til å gå videre.

”På kurs får man liksom samlet seg igjen, løftet hodet og hentet fokus, og man kan starte på nytt igjen. Og igjen. Og igjen. For en humpete vei har det vært (og er det fortsatt).”

Hun forteller at når hun nå ser et par år tilbake er det to helt forskjellige liv. Hennes eldste datter på 19 år påpeker at lillebroren vokser opp i en helt annen familie enn hun selv vokste opp i. ”Nå er det ingen som ligger på sofaen med hånda i potetgullposen, ingen som må hvile på sofaen etter jobb”, sier Margaret.

Foto: Svend Aage Madsen, Se og Hør.

Nå har hun og mannen sin overskudd til prosjekter i og rundt huset og går turer i skog og mark. De fikk hund, er blitt medlemmer i Turistforeningen og går mye fjellturer. I sommer vurderer de å gå Trekanten i Trollheimen.

Mange av de endringene Margaret gjorde i sin livsstil har blitt nye vaner. Nå er trening en integrert del av hennes hverdag.

”Ingenting er bedre enn å kjenne at man har tatt seg skikkelig ut, eller å kjenne mestring på en morsom dansetime, eller å komme inn i den gode flyten og rytmen på joggetur. Helt utenkelig før denne livsstilsendringen.”

Foto: Svend Aage Madsen, Se og Hør. Nå er trening en integrert del av Margareth sin hverdag.

Planlegging av ukens middager er rutine, og grønnsaker er en naturlig og stor del av kostholdet. Hele familien velger de sunneste variantene av de forskjellige matvarene som en selvfølge.

Margaret forteller at før var en Snickers på bussen på vei hjem fra jobb helt vanlig. Og at helgekos var fra fredag til søndag og så rester på mandag. Nå sier hun at de ikke har kjeks, snacks eller godteri liggende i skuffer og skap. ”Vi kjøper heller inn en liten mengde til den anledningen vi ønsker noe usunt”, sier hun.

Etter en periode med sykdom og tvunget inaktivitet, har noen kilo sneket seg på. Men Margaret har allerede tatt grep. Hun går på Roede-kurs, og snart er hun tilbake til den vekten hun trives med. Og planer for sommeren? Hun og mannen gleder seg til å oppleve Norge på tvers!

 

Forfatter:
Roede-kursleder Fabiana Botrel Sorter