Vi feirer verdens brøddag idag 16. oktober med å gi deg to herlig oppskrifter fra Det Glutenfrie Verksted.

Verdens Brøddag – ikke visste jeg at det var noe som het det før jeg ble spurt om å skrive ett nytt innlegg til Roede-bloggen. Og for oss som er så heldige å bo her i Norge så vil jeg tro at de fleste av oss har ganske lett tilgang på ferskt brød – mer eller mindre daglig. Men så er det faktisk noe med høsten, mørkere kvelder og mer innekos som gjør at det å bake sitt eget brød kanskje blir en hyggelig aktivitet?

Det jeg synes var den største utfordringen når jeg selv fikk cøliaki og måtte gå over til glutenfri kost var å finne godt, grovt, sunt og smakfullt brød. Egentlig så var det mangelen på dette tilbudet som gjorde at Det Glutenfrie Verksted kom i gang!  Jeg har etter hvert utvidet mine varianter på brød og jeg har derfor lyst til å dele et par varianter her som kanskje kan gjøre din hverdag litt enklere?

dgv_img_3673_1000

Grovt brød med eple og rosmarin

Dette trenger du

  • 1 pose Brødmiks 430 g
  • 1 pose tørrgjær eller ½ pk fersk gjær
  • 125 g kesam
  • 2,25 dl vann
  • 0,5 dl rapsolje
  • 1 eple raspet
  • Noen kvister rosmarin (ikke nødvendig)

Slik gjør du:
Bland kesam og vann fingervarmt og tilsett olje før du tilsetter brødmiks, tørrgjær, eple og eventuelt rosmarin. Vil du unngå melk så erstatter du kesam med soyayoghurt. Bland alt godt i kjøkkenmaskinen, 5-10 min. Kle en 1 liters brødform med bakepapir og hell deigen i. Sett til heving i 30 min. Sett stekeovnen på 200 grader og stek så i ca 45 min – følg med på steketiden.

Avkjøles på rist og nytes nybakt. Om det blir noe igjen skjærer du opp i skiver, legger i fryseren og tar opp etter behov.

dgv_img_3678_1000x650

Nøttebrød uten gjær

Brød uten gjær er ikke så enkelt å få til, men om du tar utgangspunkt i miksen Rundstykker uten gjær kan du lett bake et glutenfritt brød uten gjær. Her er en variant til et smakfullt nøttebrød.

Kos seg!

Monica Jensen Hellmann