Oktober er høysesong for gresskar i Norge. Dette er hovedsakelig på grunn av den mer og mer populære feiring av Halloween. Manger bruker gresskar som en del av dekoreringen til Halloween, og kaster det etter feiringer – uten å utnytte seg av innmaten. Det er synd, for gresskar er mat, ikke bare pynt. Dessuten er det også supersunt!

Matgresskar og pyntegresskar

Ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt produseres det nærmere 200 000 Halloween-gresskar i Norge per år for salg i dagligvarebutikker. Det finnes hele 700 ulike sorter gresskar, og de kan variere i vekt fra 15 kg til hele 500 kg. Man skiller mellom matgresskar og pyntegresskar. Matgresskar er sorter som Butternut, Muskatt, Hokkaido og Crown Prince, mens pyntegresskar er de typiske Halloween-gresskarene.

Pyntegresskar har noe mindre smak enn matgresskar, men de kan også brukes i matlaging. De fleste variantene av gresskar inneholder mye vann og har en mild smak, noe som gjør dem anvendelige på mange forskjellige måter. Kjøttet har en litt søtlig smak, og kan minne om søtpotet eller gulrot. Det passer derfor bra å bruke gresskar i oppskrifter hvor man bruker gulrot, som for eksempel i supper og kaker. Som gulrot og søtpotet, har også gresskar et høyt innhold av vitamin A. Vitamin A kalles gjerne «øyets-vitamin» fordi det bidrar til å opprettholde et normalt syn, og særlig for nattsynet er vitamin A viktig.

Gresskar er så mye mer enn skremmende lykter til Halloween!

Tips til bruk og bruksområder

Man kan spise gresskaret enten rått (ikke alle typer), kokt eller syltet. I Norge har det vært mest vanlig å bruke syltet gresskar som tilbehør til kjøtt. I USA derimot blir gresskar gjerne brukt i supper, gryteretter og desserter. Vi har vel alle hørt om pumpkin pai? Gresskarkjerner er noe mer kjent i Norge, og kan ristes og spises som snacks, på bakst, i salater eller i frokostblandinger. Det er derimot ingen grunn til ikke å bruke hele gresskaret i matlagingen. Et tips er å bake gresskaret i ovnen til det er mørt, og tilsette det i kake- vaffel- eller pairøren, lage gresskarmos eller prøve Ellen-Beates oppskrift på grøssende god gresskarsuppe. Bare fantasien setter grenser!

Utnytt hele gresskaret, og ikke la den gode og sunne innmaten gå til spille!

God Halloween!
Legg gjerne igjen en kommentar: