I går var jeg på slang – epleslang. Selv om det denne gangen var lovlig og jeg til og med var invitert til å plukke, gir det meg en helt spesiell og kriblende følelse i kroppen å få lov til å plukke noe rett fra treet og spise det. Spesielt hvis eplet ikke er helt perfekt. Da blir jeg glad. For perfekt mat gjør meg skeptisk. Men det kan vi snakke mer om en annen gang.

Denne gangen handler det om epler

18. oktober er det nemlig Den Norske Epledagen. Og kanskje trenger vi nettopp det. En helt egen epledag. Gjerne en epledag der vi blir invitert til å plukke alle eplene før de faller fra trærne. For det gjør de mange steder. I mange hager der de ikke blir plukket.

Synd egentlig, for epler er bra for deg, og vi burde spise mange mange flere.

An apple a day... i alle fall i dag, for i dag er det Den Norske Epledagen

An apple a day… i alle fall i dag, for i dag er det Den Norske Epledagen.

Noen grunner til hvorfor vi burde spise mange mange flere epler.

  1. Epler er godt for hjertet! I følge danske forskere kan noen epler om dagen senke kolesterolet og beskytte oss mot hjerte- og karsykdommer. Og det er spesielt ferske epler som er gunstig. Det kan du lese mer om her.
  2. Epler er bra for fordøyelsen. For epler er proppfulle av fiber, og inneholder 20 % av ditt daglige fiberbehov i følge KK.no.
  3. Epler holder deg mett lenger. Nettopp på grunn av det høye fiberinnholdet er epler med på å holde deg mett lenger. Dessuten hjelper det at det krever litt tyggeinnsats når du spiser et helt eple, og det bidrar også til at du får tid til å kjenne på metthetsfølelsen.
  4. Epler kan bidra til å regulere blodsukkeret ditt. Epler er rike på antioksidanter, såkalte polyfenoler, som kan bidra til å regulere blodsukkeret ditt og holde dette stabilt. Dette reduserer risikoen for diabetes og andre livsstilsykdommer.
  5. Epler kan bidra til stabil vekt. Både fiberinnholdet og innholdet av antioksidanter som holder blodsukkeret ditt stabilt, kan bidra til at epler hjelper deg til å holde vekten stabil også. Et eple er et perfekt og næringsrikt mellommåltid, og ikke glem, at akkurat nå smaker de norske eplene helt fantastisk!

Og når du har kost deg med masse deilige, friske norske epler, kan du jo prøve ut noen av våre sunne og deilige oppskrifter.

Hva med en nydelig eplekake på selveste epledagen?

eplekake_1000x650

Ha en fantastisk epledag!

Ellen-Beate 🙂

Denne saken har vært publisert tidligere, men er publisert på nytt til glede for nye lesere.