Nå kan du glede deg over at den norske asparges-sesongen endelig er her igjen! At aspargesen entrer grønnsaksdisken er et sikkert og etterlengtet vårtegn og er uten tvil en grønnsaks-favoritt for mange på denne tiden av året. Det betyr også at den norske aspargessesongen er her.

Vet du forresten hvilke næringsstoffer som finnes i asparges, eller hvordan den bør tilberedes? Og har du lurt på hvorfor urinen lukter så rart når du har spist asparges?

Vi gir deg svarene her!

Slik vokser den – Det mest fascinerende med asparges er kanskje hvordan den vokser opp av bakken. Så snart temperaturen kommer over 9 grader, begynner de små skuddene å titte opp av jorda. Kommer temperaturen opp i 25 grader kan asparges faktisk vokse opptil sju cm på en dag.

Foto: frukt.no

Kort sesong – Den norske aspargessesongen er kort, fra mai til slutten av juni. Det gjør det eksklusivt å servere asparges, for eksempel til 17. mai. Det meste av den norske avlingen går til restaurantbransjen, nettopp fordi den er så eksklusiv.

Det smaker ekstra godt med mat man ikke får hele året!

Kvalitet – Asparges av topp kvalitet er faste, med sprø stilker og jevne hoder. Når du kjøper asparges skal du passe på at stilkene ikke har tørket inn nederst.

Næringsinnhold – Asparges er kalorifattig og er en kilde til folat og jern. Folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, mens jern bidrar til normal transport av oksygen i kroppen.

Tilberedning – Det er ikke nødvendig å skrelle grønn asparges før den tilberedes. Du trenger heller ikke å bruke kniv for å fjerne den trevlete nederste delen. Asparges har et naturlig bristepunkt nederst på stilken hvor den vil knekke ved et fast trykk.

Kok opp en stor vid kjele med vann tilsatt 1 spiseskje salt og ½ teskje sukker per liter. Sukkeret gjør at aspargesen beholder sprøheten sin og at at smaken blir ekstra fremhevet. Grønn asparges må ikke koke for lenge, et par minutter er som regel nok.

Les mer om tilberedning av asparges hos Opplysningskontoret for frukt og grønt

Lukt av urinen – Asparges inneholder aspargessyre. Når aspargessyre blir brutt ned, utskilles svovelholdige forbindelser som får urinen til å lukte. Det er imidlertid kun halvparten av oss som kjenner denne lukten. Årsaken er ukjent, men det kan skyldes at ikke alle er disponert for å kjenne aspargeslukt i urinen.

Les mer om hvorfor urinen lukter av asparges hos forskning.no

Asparges passer både som forrett, i supper, som ingrediens i salater og som tilbehør til kjøtt og fisk. Asparges er også godt på grillen.

Krydderstekt laks med asparges, poteter og balsamico-vinaigrette

Dette er en middag med smak av vår og sommer på en gang! Nydelig krydret laks med frisk grønn asparges!

Dette trenger du 4 porsjoner

POTET

 • 600 g potet

GRØNNSAKER

 • 250 g asparges
 • 400 g nepe

LAKS

 • 1 rødløk
 • 600 g laksefilet
 • 5 g (1-2 ts) kryddermiks med sennep og dill
 • 1 sitron
 • 1 ss margarin, mykt

BALSAMICOVINAIGRETTE

 • 2 ss balsamico-vinaigrette/balsamicodressing

Slik gjør du

 1. Varm opp stekeovnen til 200 °C varmluft.
 2. Kok potetene i omtrent 20–25 minutter, eller til de er gjennomkokte. Kok opp en kjele med lettsaltet vann til grønnsaker.
 3. Skrell nepen og rødløken, og kutt dem i båter. Kutt 3–5 cm av aspargesbunnene. De kan være litt trevlete.
 4. Laks: Skyll fisken i kaldt vann, og tørk den lett. Legg den i en ildfast form sammen med rødløk i båter. Krydre fisken med sennep- og dillkryddermiksen og litt salt. Fordel litt margarin over i formen. Stek fisken i stekeovnen i omtrent 8–10 minutter.
 5. Kok nepene i 3 minutter for seg selv. Ha deretter i aspargesene, og kok grønnsakene i 2–3 minutter til. Hell av vannet, og server.
 6. Kutt ½ sitron i båter. Server sitronbåtene og balsamico-vinaigretten til retten.Tips! Laksen kan pannestekes, i 3–4 minutter på hver side i en middels varm stekepanne.

Grillet asparges med sitron

Nygrillet asparges med frisk sitronsmak! Deilig tilbehør til fisk og kylling og annen grillmat.

Passer til all grillmat, eller og som snacks eller en enkel forrett.

Dette trenger du til 4 porsjoner

 • 16 stk fersk friske grønne asparges
 • 1/2 stk sitron
 • 1 ss olivenolje
 • 1 ts salt
 • 1 ts grovmalt pepper

Slik gjør du

Skjær av den nederste, litt grovere delen på aspargesen. Riv sitronskall og press sitronsaften, og bland sammen med olje og salt og pepper. Vend aspargesen i sitronoljen. Legg på grillen like før servering, og la den få en gyllen farge. Grilles totalt i 3-4 minutter slik at den fremdeles er sprø og crispy.

Du finner flere oppskrifter med asparges på Roede-kjøkkenet:

Spis og nyt aspargesen mens du kan!