Hei! Mitt navn er Anita Pribanic. Jeg er 42 år gammel, og bor i Bardufoss. Her skal jeg fortelle litt om reisen jeg har hatt mens jeg har gått på nettkurs hos Roede.

Jeg startet på nettkurs i april 2016. Da var jeg kraftig overvektig med en BMI på nesten 37, og jeg levde en livsstil hvor jeg spiste både dårlig og uregelmessig og tilbragte mye av fritida i ro. Etter røykeslutt, ryggprolaps og barnefødsel la jeg på meg mye, men jeg sluttet å veie meg og lot det gå mange år før jeg tok grep.

Jeg hadde høyt blodtrykk, var sliten og uopplagt, hadde ofte vondt i kroppen og følte meg nokså mislykket, noe som igjen gjorde at jeg trøstespiste. Det var et mislykket prosjekt. Jeg er sykepleier og kan mye om ernæring, men jeg valgte å ignorere det.

Datteren min har vært med hele veien

Jeg bestemte meg for å gå ned i vekt på en riktig måte, og med hjertet og hodet på plass. Jeg var ikke ute etter “idealkroppen”, men å redusere risikoen for helseproblemer relatert til overvekt.

I tillegg til ønsket om å orke mer og føle meg mer tilfreds i egen kropp, var det viktig for meg å være en god rollemodell for min datter på åtte år. Hun har vært med i prosessen hele veien, men er komisk nok den eneste som ikke ser at jeg har blitt slankere.

Jobber best alene

For meg var det mest naturlig og enkelt å velge et nettkurs. Jeg jobber muligens aller best alene med mine personlige utfordringer.

Jeg fikk raskt en god rutine på mat og trening og forelsket meg nærmest i registreringsverktøyet og dagboka til  Roede. Den ukentlige kontakten med kurslederen min, Vibeke Henden, var en kjempemotivasjon.

Vi hadde god kjemi, hun tok meg helt på kornet, og jeg følte at jeg kunne være helt åpen og ærlig med henne, noe som betydde enormt mye. Jeg følte meg optimistisk og målbevisst og valgte å prioritere meg selv og min prosess. Jeg jobbet mye med egne følelser og fant noen nye strategier for å takle hverdagens stress og mas.

Det å ha et bra kosthold og følge min egen rutine ga meg rett og slett økt kontroll og mestringsfølelse. Jeg har løftet vekter, syklet, gått turer i skog og på asfalt og følt meg stolt.

I august i fjor vant jeg en Grete Roede-pris for min innsats med å legge om livsstilen min.

Sluttet med impulsspising og trøstespising

Etter fire kurs og et Hold vekten-kurs, alle på nett, verken impulsspiser eller trøstespiser jeg lenger. Jeg har gjort en totalomvending i kostholdet mitt fra å være tilfeldig, usunt og feil sammensatt til å være gjennomtenkt, sunt og regelmessig.

Jeg har gått ned mange kilo, hele 36 faktisk! I tillegg har jeg fått masse kunnskap og erfaring, og jeg har fått tilbake troen og tilliten på meg selv. Jeg har gått fra str. 48 til 38 i bukser, blitt sterkere, fått bedre kondis og orker mer i hverdagen. Blodtrykket har også blitt normalt. Jeg er en litt sterkere utgave av meg selv både mentalt og fysisk.

Jeg har et helt klart mål om å beholde min nåværende vekt med trening og riktig kosthold, og jeg er ufattelig stolt av det arbeidet jeg har gjort sammen med Vibeke Henden. Mitt tips til andre er: Spis frokost, hold fokus, og ikke mist motet, hvis du tråkker litt feil.

I august 2017 vant Anita Grete Roede-prisen Årets Nettpris, for hennes innsats med å legge om livsstilen.