Mange tror at kokosolje er sunt, og bruker det til alt fra matlaging til næring for hud og hår. Selv fikk jeg tips en gang om at kokosolje er et effektivt middel for å drepe lus (!). Jeg skulle smøre hele hodet til datteren med kokosolje, sette på en dusjhette og legge henne til sengs. Kokosoljen skulle ta kverken på lusen over natten.

Jeg kan si med en gang at dette skjedde ikke! Tvert imot, lusen hadde fått seg en real matorgie den natten. Jeg fikk helt sjokk da jeg tok av dusjhetten på datteren min morgenen etter, og oppdaget at lusen ikke var død, tvert imot, den var blitt dobbelt så stor! Og nå var det veldig mange flere av dem!

Vel. Nok om lus (kjenner jeg klør i hodet allerede!). Nå skal det handle om kokosolje i kosten.

Ved et søk på Google, og besøk på ulike blogger, er det lett å tro at kokosolje er sunt. En tidligere studie utført i USA viser at 72 prosent mener kokosolje er sunt. Kanskje ikke så rart, for enkelte studier har for eksempel vist at kokosolje kan senke det farlige LDL-kolesterolet. Noen studier har også vist at kokosolje kan gi bedre blodsukkerkontroll, og kan dermed være nyttig for dem som vil ned i vekt. Kokosolje har også vært kjent for å være betennelsesdempende.

Kokosolje inneholder nesten 90% mettet fett

Øker LDL

Men det er god grunn til å anta at dette ikke stemmer. For realiteten er nok mer at kokosolje øker det “farlige” LDL-kolesterolet, som er kjent for å øke risikoen for hjerte- og karsykdom.

Dette kommer fram i en ny studie, som sammenlikner flere studier gjort på temaet. Studien er publisert i det anerkjente tidsskriftet Circulation.

Konklusjonen til forskerne er at kokosolje ikke bør anses som en sunn olje. Det er fordi den inneholder mye mettet fett. Matoljer som soyaolje, olivenolje og rapsolje har en mye bedre fettsyresammensetning, og inneholder for det meste umettet fett, som er gunstig for hjertet.

Studien viser også at kokosolje ikke har innvirkning på blodsukkeret eller betennelsesmarkører, og er dermed ikke å an