Sissil Lillevik (46) har gått flere Roede-kurs hos kursleder Kari Bryn Schreier. I august 2017 vant hun Roede-prisen Fylkesambassadør for Vestfold, for hennes innsats med å legge om livsstilen. Her kan du lese mer om Sissels reise med Roede.

Hvorfor valgte du å gå på kurs?

Da jeg skulle i konfirmasjon til min kjære nevø høsten 2016, oppdaget jeg at jeg hadde spist meg ut av min bunad som jeg er sååå glad i. Jeg begynte også å slite med vondt i knærne når jeg skulle gå ned fra alle toppturer jeg var på. Jeg kontaktet faktisk legen for jeg var sikker på at jeg måtte ha for høyt blodtrykk, og jeg ba han gi meg streng beskjed om å gå ned i vekt. Jeg trengte et spark bak, og jeg måtte gjøre noe. Jeg hadde prøvd meg «på egen hånd» flere ganger tidligere uten hell, og visste om flere som hadde lyktes med Grete Roede. Så da ønsket jeg å prøve det. Grunnen til at jeg var endt opp slik var vel at jeg hadde levd på sjokolade, potetgull, cola og usunn mat hele helgen og nå sa kroppen min stopp, eller rettere sagt, den ropte: STOOOOOOOPP!!

Hva var vanskelig før, hvilke utfordringer hadde du med de ekstra kiloene, før du meldte deg på kurs? 

Det var vanskelig å vite hvor mye og hva jeg kunne spise, og ikke minst å holde seg til planen. Og å holde motivasjonen oppe.

Hvilke positive endringer har du opplevd etterpå?

Jeg har blitt et helt menneske, føler jeg. Før var hodet på en måte skilt fra kroppen. Jeg brydde meg ikke så mye om hva jeg puttet i meg og hva det gjorde med kroppen min, men nå har jeg fokus på å ta de rette valgene og det har blitt veldig lett for meg. Det har blitt en livsstil rett og slett.

Hva kunne du ikke klart deg uten mens du gikk på kurs?

Jeg hadde ikke klart meg uten Kari, kurslederen min. Hun har backet meg opp 100 % og ga meg masse positiv feedback, og de få gangene vekten sto stille eller det buttet i mot delte hun masse av sin kunnskap med meg, som alltid hjalp meg opp av gropa igjen.

Hva har personene i gruppe betydd for deg?

Det har vært veldig nyttig å ha noen å dele dette med og ikke minst noen som veit hva du går igjennom. Vi har heiet på hverandre og delt av både gode og dårlige erfaringer.

Foto: Privat

Hvordan har det at du går/gikk på kurs påvirket familien din eller vennene dine?

Det har bare vært positivt. Min sønn på 20 år har vært overvektig hele livet har latt seg inspirere av meg og er i gang med hard vekt-trening og et sunt kosthold som har gitt gode resultater de siste månedene. Skapene er tomme for sjokolade, potetgull og brus, noe som gjør at alle velger sunnere alternativer når de er sultne eller kjeder seg (som faktisk ofte har vært hovedårsaken til all fråtsingen).

Hva er eller var ditt mål med treningen?

Jeg trente MASSE før jeg begynte på kurs, og skjønte ikke hvorfor jeg ikke gikk ned i vekt. Alt fra 3 timers harde skiturer, til 60 km sykkelturer og 10 timers toppturer over flere topper, men vekta gikk bare en vei. Nå trener jeg ennå mer enn jeg gjorde før og jeg har begynt å løpe – og er kjempestolt over utviklingen min. Jeg satte meg mål om å delta i Marcialonga 2018. Et skirenn i Italia der jeg valgte å gå 45 km distansen, og jaggu har jeg ikke meldt meg på 70 km distansen i 2019. Treningen nå er egentlig bare bonus for helsa mi, kostholdet er det viktigste for meg.

Hvordan har du belønnet deg selv underveis?

Jeg har kanskje ikke vært så flink til å belønne meg selv underveis, men det har blitt noen nye plagg i garderoben da, alt jeg hadde var jo blitt for stort.

Hva har endret seg i hverdagen din?

Jeg har fokus på de rette valgene hele tiden og det er lett for meg. Jeg har blitt over gjennomsnittet opptatt av kosthold og hva det gjør med kroppen vår. Jeg synes det er deilig å være slank og kunne kjøpe meg klær jeg tidligere aldri ville gått i, og å kunne gjøre mye fysisk som ikke var mulig før jeg gikk på kurs. Men det aller viktigste for meg har blitt helsa mi, og at jeg vil gjøre det jeg kan for å holde meg frisk.

Er det noe du kan gjøre nå som du ikke kunne gjøre før?

Jeg tør å kle meg med klær som sitter etter. Når det gjelder selvtilliten har jeg gått fra å ta mye plass fysisk til å ta mer plass psykisk. Det at jeg har lykkes med denne vektnedgangen har gitt meg trua på at alt faktisk er mulig, bare du jobber for det. Og jeg har begynt å løpe. Før orket jeg ikke det pga vekta., og jeg pleide å skylde på at jeg ikke kledde å jogge. Det var nok noe i det, men nå kler jeg det faktisk veldig godt å jogge!

Hva skal du gjøre for å klare å holde vekten?

Jeg kommer til å fortsette som gull-medlem i Roede-klubben for resten av livet, og det er ikke en overdrivelse. Det å ha muligheten til å legge inn egne oppskrifter for å regne ut kalorier er gull verdt. Jeg bruker dagboka hver dag og det gjør det så mye lettere å ta de riktige valgene. Det har hendt mer enn en gang at jeg har takket nei til utskeielser fordi dagens måltider allerede var ferdig lagt inn før kl 12:00. Så god planlegging er viktig, jeg reiser aldri et sted uten sunne alternativer til mellommåltider i veska mi. Jeg sjekker gjerne menyer på restauranter jeg vet jeg skal besøke for å planlegge gode sunne måltider så jeg slipper å bli fristet, eller å la meg overtale av venner med fraser som: «Man lever bare en gang» og svaret mitt pleier alltid å være «Ja og da har jeg lyst til å være frisk og leve leeeenge!»

Hva har vært viktig for deg for å lykkes med vektmålet ditt?

Det viktigste er at jeg har hatt ønske om å fortsette med de fantastiske toppturene og lange fjellturene mine uten å skade kroppen min på grunn av overbelastninger, og i det hele tatt å orke å trene. Når jeg ser på tilbake i den første kursboka mi så ser jeg at jeg har skrevet at jeg ønsker å bli glad i kroppen min. Det virker faktisk veldig rart for meg nå, det at jeg ikke har vært glad i kroppen min. For nå ELSKER jeg kroppen min!