-Egen kjøkkenserie for barn? Er det nødvendig da? Det var spørsmålene som surret i mitt hode da Grete Roede spurte om vi ville teste ut nye kjøkkenprodukter designet og utviklet av barn for barn. Ikke visste jeg at serien fra Kidz Design Lab skulle gi barna ekstra glede ved å lage mat og oss voksne mer trygghet i å slippe dem til. En vinn-vinn-situasjon!

– Wow, se den brødkniven, ropte Oskar på ni da kjøkkenproduktene kom i posten. Til min store skrekk var det kniven han forelsket seg i med en gang. Han tok den i hånden. Den hadde godt grep og plutselig ville han skjære sine egne skiver selv. Det hadde faktisk ikke skjedd før.

-Se så trygg den er da, sa han. Og han hadde rett. Kniven var rett og slett laget for at barn trygt kan skjære brødet og være med og kutte opp grønnsakene og mye annet. Noen mener kanskje det er dumt å ikke slippe barna til med vanlig kniv med en gang. Det kan godt være det er rett. Men vår opplevelse er at denne kniven ga trygghet og ønske om å være med og bidra. Det er positivt.

Egen bakebolle med en liten tapp der du enkelt kan knekke eggene falt også i smak da vi skulle bake boller til fastelavens. Bakebollen er blitt flittig brukt hos oss. Ikke minst til å lage polarbrød. De er jo så mye bedre og mye sunnere når du lager dem selv.

Oppskrift på supergode polarbrød

  • 400 g hvetemel
  • 400 g sammalt hvete (grov)
  • 150 g havregryn
  • ½ pakke tørrgjær
  • 1 ts salt
  • 1 ts honning
  • 3 dl vann
  • 3,5 dl melk
  • 1 dl olje

Bland alt sammen og la deigen heve i en time. Deretter får du 24 emner av denne oppskriften. Prikk dem og la dem etterheve litt før du tar dem inn i ovnen på 225 grader i 10-12 minutter.

Slipp barna til

Hjemme hos oss prøver vi å slippe barna til så mye som mulig på kjøkkenet. Rett og slett fordi de får et helt annet forhold til maten da. Det betyr igjen at de blir enda flinkere til å spise opp maten. Noe vi er opptatt av! Vi vil jo redusere matsvinnet så mye som mulig.

 

Det var derfor kjekt da niåringen en dag fikk ansvar for middagen. Det som skulle lages var wok og stekte kalkunpølser. Oskar tok ansvar. Ja, det var faktisk første gang at han tok ansvar helt alene for middagen. For meg som mor var det en glede å se hvordan han trivdes på kjøkkenet. Han var også veldig stolt over å bruke sine «egne» kjøkkenartikler. Steikepanne, kasserolle og kniv. Og kanskje det beste; han hadde endelig en kjøkkenkrakk som gjorde at han rakk opp til både benken og komfyren.

Trygghet og glede

Å sette seg til middagsbordet og se hele familien kose seg med maten og se smilet til niåringen gå fra øre til øre, ja, det var ubetalelig. Han hadde laget middag til oss. Med både trygghet og glede. Vi vet i hvert fall hva vi skal kjøpe i gave til barna rundt oss som har bursdag fremover.

Kidz Design Lab har gjort en kjempejobb med å skape matglede på kjøkkenet for barna. Det kan jo ikke bli bedre enn det? Produktene kan du kjøpe i Roede-butikken!

 

Les også: La barna få delta i matlagingen.

Få med deg barna i matlagingen og lær barna matglede!

 

Mette Nygård Havre
Leder folkebevegelsen «Spis opp maten»