Det er langt enklere å oppnå et vekttap med endringer i kosthold enn ved trening. Vi sier ofte at kosthold alene tar kilo, mens trening tar gram. Det er både riktig og galt. Det beste er en kombinasjon av godt kosthold og trening for en effektiv prosess som gir varige resultater.

Samtidig snakker alle om hvor viktig det er å være i aktivitet og hvor gøy det er å trene, men det er ikke slik for alle. Det kan være alt annet enn lett å komme i gang med fysisk aktivitet dersom man har for mange kilo på kroppen. For mange kan det å gå ned noen kilo være det som skal til for at man skal synes det er gøy å trene.

FAKTA: Vi spiser i dag for lite hvit fisk, for lite grønnsaker, for lite fiber, for mye salt og rødt kjøtt. Vanlig mat duger, men vi har for vane å velge mer usunn enn sunn mat.

Tips og råd for hvordan kosthold hjelper deg ned i vekt

Kunnskap om et variert og sunt kosthold fra godt dokumenterte kilder er viktig for å få i seg alle næringsstoffer og unngå mangelsykdommer. Men det er også viktig for å oppleve god livskvalitet og overskudd i hverdagen. Det handler om å finne den doble matgleden – den som smaker godt og gjør godt!

HAR DU TENKT PÅ AT

  • Kalorifokus ved vektreduksjon er viktig, men er ikke svaret på et varig resultat med god helse og opplevd matglede.
  • En kalori er ikke en kalori. Kvaliteten i de kaloriene vi spiser er avgjørende for livskvalitet, helse og en sunn vekt, både nå og i fremtiden.
  • Fokus på både kosthold og trening gir en mer effektiv prosess og en velfungerende forbrenningsmotor.
  • Større forbrenningsmotor bidrar til et varig resultat. Jo mer kroppen forbrenner, jo mer kan du spise. Du vil oppleve mindre sult, ha mer overskudd til å trene og få mer matglede. Og en ny hverdag du kan like.
  • Selv små grep og justeringer i kosthold, trenings- og aktivitetsvaner gir store utslag i vekt og helse.
  • Matvalg er styrt av vaner. For å endre en vane, må du trene. Det er godt dokumentert at personlig oppfølging over tid er helt avgjørende for effektiv vanetrening.
  • Mat må smake godt! Ingen klarer å følge restriktive dietter over tid. Liker du de nye matvanene, tar du sunnere hverdagsvalg, og endringene blir varige.
Finn kurs nær deg


Les også
: Tren deg ned i vekt med fysisk aktivitet.