Mange tenker at sjokolademelk er en skikkelig kalori- og sukkerbombe, som kun bør drikkes en sjelden gang. Sannheten er at du ikke trenger å få i deg så mye mer kalorier og sukker enn hvis du drikker vanlig melk – så lenge du velger det riktige produktet.

Melk er selvsagt sunnere enn sjokolademelk fordi det inneholder mindre sukker, men sjokolademelk inneholder også de samme viktige næringsstoffene som kalsium og jod, noe mange trenger mer av!

Etter hvert er det blitt et stort utvalg av sjokolademelk på markedet, og noen er bedre enn andre. Så hvis du vil velge smart, kan det være klokt å få en god oversikt over innholdet. For noen sjokolademelker inneholder langt mer sukker enn andre. Noen inneholder til og med like mye sukker som det brus gjør (disse produktene er ikke med i denne testen)!

Viktig kilde til kalsium og jod

Melk er en av de viktigste kildene til både kalsium og jod. Kalsium bidrar til å vedlikeholde skjelettet og tennene våre, mens jod er viktig for huden og stoffskiftet. Det anbefales at vi får i oss tre porsjoner meieriprodukter hver dag, for å dekke behovet for disse næringsstoffene, blant annet. En sjokolademelk kan fint inngå som en slik porsjon, bare ikke hver dag. Sjokolademelk kan derimot fint nytes en gang iblant.

Les også: Får du for lite jod.

Nylig gjorde jeg en test for Dagbladet (abo), der jeg testet ulike typer sjokomelk. Jeg valgte å vektlegge de ulike næringsstoffene likt, da alle de utvalgte næringsstoffene har betydning for oss – positivt eller negativt. Følgende næringsstoffer er inkludert: Kcal, fett, protein, sukkerinnhold samt kalsium. Noen av produktene inneholder søtningsstoff, dette trakk også ned. Produktene i testen er rangert i forhold til hverandre, og basert på dette får de et terningkast.

Her er resultatene:

Alpro Soyadrikk sjokolade
Kcal: 61
Fett: 1,8
Protein 3,1
Sukker 7,6
Kalsium: 120 mg
Terningkast og kommentar: 4. Noe høyt på kalorier, og høyest på fett og mye sukker. Ok på protein /vegetabilsk protein. Bra at den er tilsatt vitamin D og kalsium.

Oatly havredrikk sjokolade
Kcal: 61
Fett: 1,5
Protein: 1,2
Sukker: 7,5
Kalsium 120 mg
Terningkast og kommentar: 4. Noe høyt på kalorier, og ok på fett, men lite protein (vegetabilsk) og mye sukker. OK på kalsium. Bra at den også er tilsatt vitamin D og jod.

Q Meieriene Konge Sjokomelk
Kcal: 60
Fett: 1,5
Protein: 3,7
Sukker: 7,9
Kalsium 117
Terningkast og karakter: 4. Noe høyt på kalorier. OK på fett og protein. Men mye sikker, og lite kalsium.

Tine Litago
Kcal 61
Fett: 1,3
Protein: 3,6
Sukker: 8,6
Kalsium 115 mg
Terningkast og kommentar: 4. Noe høyt på kcal og mye sukker. Middels på protein og fett. Testen laveste på kalsium.

Q Meieriene Fersk Sjokolademelk
Kcal: 68
Fett: 1,5
Protein: 3,4
Sukker: 9
Kalsium: 120 mg
Terningkast og kommentar: 4. Testen høyeste på kcal og sukker. Høyt på fett også. OK på protein og kalsium.

Tine sjokolmelk
Kcal: 59
Fett: 1,2
Protein: 3,5
Sukker: 8,4
Kalsium: 125 mg
Terningkast og kommentar: 4. Ok på kcal, protein og fett. Høyt på sukker. OK på kalsium.

Yt restitusjonsdrikk kakao
Kcal 67
Fett: 1,0
Protein: 5,7
Sukker: 8,4
Kalsium: 143 mg
Terningkast og kommentar: 4. Høyt på kcal og sukker. OK på fett. Høyt på protein og kalsium. Bedre egnet til drikke ifm trening enn kos (som den jo markedsføres som).

Nije Proteinmilkshake sjokolade
Kcal: 57
Fett: 1,5
Protein: 6,1
Sukker: 4,4
Kalsium: Ikke oppgitt
Terningkast og kommentar: 5. Blant testens laveste på sukker, middels på kcal og noe høyt på fett. Testens høyeste på protein. Et mer kostbart produkt enn vanlig sjokomelk, og proteinbehovet dekkes helt fint gjennom de andre sjokolademelkene i denne testen. Inneholder søtstoff.

Tine Litago uten
Kcal: 45 kcal
Fett: 1,3
Protein: 3,7
Sukker 4,5
Kalsium: 118 mg
Terningkast og kommentar: 5. Testens laveste på kalorier og blant de laveste på sukker, men trekkes ned fordi den inneholder kunstig søtstoff. Middels på fett og protein.

Lettmelk med sjokolade
Kcal: 45
Fett: 1,1
Protein: 3,6
Sukker: 4,4
Kalsium: 117 mg
Terningkast og kommentar: 5. Testens laveste på kalorier og blant de laveste på sukker. Middels på fett og protein. Blant testens laveste på kalsium. Fint med tilsatt vitamin D.

Tine Styrk Fettfri Melk
Kcal: 46
Fett: 0,2
Protein: 5,4
Sukker: 5,5
Kalsium 170 mg
Terningkast og kommentar: 6. Blant testens vinnere! Lavt på kcal og fett. Og bra på protein. Middels på sukker. Testens høyeste på kalsium.

Tine laktosefri sjokolademelk
Kcal: 38
Fett: 0,2
Protein: 3,6
Sukker: 4,4
Kalsium 128 mg
Terningkast og kommentar: 6. En av testvinnerne! Lavest på kcal og fett. Middels på protein, og lavest på sukker. Blant dem med høyest innhold av kalsium, og fint med tilsatt vitamin D.

Alt i alt viser testen at det er nokså små forskjeller mellom de ulike sjokoladedrikkene i denne testen, og derfor får ingen lavere score enn 4. Alle gir nokså moderat med kalorier, har et lavt fettinnhold – men så er det noen forskjeller i protein- og sukkerinnhold, samt kalsiuminnhold.

Ved valg av sjokolademelk, skal man tenke på hvem som skal drikke de – og når. Barn og de som er opptatt av vekt burde velge dem med minst sukker. Men skal man innta en slik drikke før eller etter en treningsøkt, kan man gjerne velge variantene med mer sukker, for å fylle på med karbohydrater.

Generelt får vi nok protein, men for de som trener hardt og/eller mye er det vist at det å drikke sjokolademelk med ekstra protein kan gi bedre restitusjon etter trening.