Hei! Mitt navn er Renate Molnes. Jeg er 38 år gammel, og er bosatt på Harøya i Møre og Romsdal. Jeg har siden ung alder strevd med vekten, og her vil jeg fortelle om min årelange kamp mot overvekten.

Som 18-åring gikk jeg ned mange kilo ved hjelp av en heftig pulverkur jeg fikk gjennom et privat helseforetak. Men etterpå gikk jeg raskt opp igjen. Og ikke bare la jeg på meg alt sammen igjen, jeg la på meg mye mer!

Dette ble starten på alvorlig overvekt.

Mamma betalte

Jeg meldte meg på Grete Roede-kurs fordi det så ut som en livstilsendring jeg kunne leve med på sikt, og fordi man kunne spise det meste.

Så fikk jeg mitt første barn i 1999, som 20-åring. En usunn livstil og svangerskapsforgiftning gjorde at vekten stoppet på 132 kilo. Jeg gikk noen Grete Roede-kurs og gikk ned en del. Så ble jeg gravid på nytt i 2002, og denne gangen endte jeg på 128 kilo (118 kilo etter fødsel). Jeg startet raskt på Grete Roede-kurs igjen, og denne gangen gikk jeg ned hele 40 kilo.

Som ung hadde jeg ikke råd til å prioritere slike utgifter som Grete Roede-kurs. Jeg var heldig som hadde en mor som tilbød seg å betale kurset dersom jeg virkelig hadde et ønske om å gå på dette. Det er jeg veldig glad for i dag! Jeg gikk kurs på kurs til jeg veide cirka 78 kilo.

Da det til slutt ikke ble holdt flere kurs der jeg bodde, på grunn av for få påmeldte, måtte jeg klare meg på egen hånd. Men det gikk fint, jeg følte meg greit fornøyd da. Og i 2004/2005 fikk jeg tildelt Roede-prisen årets fylkesslanker i Møre og Romsdal, for min innsats med å legge om livssstilen!

Dette betydde mye for meg, og det ga meg en boost til å fortsette.

Foto: Privat

Barn nummer 3

I 2007 fikk jeg mitt tredje barn. Jeg passet veldig på i svangerskapet, og vekten stanset på 98 kilo denne gangen. Jeg meldte meg nok en gang på Grete Roede-kurs – for å få en god start og motivasjon til ny vektreduksjon. Jeg gikk ned cirka 8 kilo. Jeg fortsatte på egen hånd, og fikk med meg en gjeng som møttes ukentlig.

Det var fint, men jo lettere jeg ble, jo vanskeligere ble det å gå ned i vekt. Det var oppturer og nedturer hele veien. Men jeg har alltid vært sta, og jeg nektet å gi meg. Hodet sto fortsatt fast på 132 kilo og jeg sliter fortsatt med å forstå hvilken størrelse jeg er nå. Jeg sliter også med dårlig selvbilde. Dette er noe jeg jobber med, men jeg er redd jeg må leve med dette. Heldigvis har det kommet mye annet godt ut av dette.

Fjerne hud

På grunn av all vektnedgangen ble det nødvendig å fjerne hud på lårene, på undersiden av overarmene og på magen, samt å få brystløft. Jeg var plaget med sår hud og gnisninger i huden, og jeg røk begge korsbåndene mine og menisk. I den perioden oppdaget jeg imidlertid styrketrening og løping, og lærte meg å bli glad i det. Tidligere gikk jeg bare turer på veien.

Med mer aktivitet fikk jeg mer fart på forbrenningen og jeg ble fastere i kroppen av styrketreningen. Strikk er det redskapet jeg digger mest av alt nå! I tillegg har jeg og forelsket meg i fjellturer. Målet etter opptrening av det ene kneet var Romsdalseggen. Etter at dette målet ble nådd har det blitt mange turer i Møre og Romsdal, blant annet den omtalte Mannen!

I dag går det i tabata, styrketrening, svømming samt fjell og tur med hunden min.

En evig kamp

Det er en evig kamp, men jeg har funnet en fin balanse med mat og trening, og klarer dermed å holde vekten. Det viktige for meg er at jeg gjør noe hver dag, for da tåler jeg også mer mat og utskeielse. Hvis jeg får lyst på noe på kvelden tar jeg en liten knekk kokesjokolade, det hjelper. Jeg er ingen fanatiker, men det ligger i meg at jeg er redd for å gå opp igjen i vekt. Jeg må tenke hele tiden, men så tenker jeg gjerne på forskudd enn på etterskudd. Skal jeg på hotellweekend der jeg vet det vil bli mye av det gode, er jeg heller superflink uken før. Da går det bra.

Hadde ikke min mor betalt og motivert meg til de første kursene, hadde jeg nok aldri vært der jeg er i dag. Jeg vil også gi en stor takk til min Roede-kursleder Fride Myrseth, som har gitt meg et lettere og aktivt liv.

I dag lever jeg et aktivt liv og vekten ligger på rundt 68-72 kilo – noe jeg vil prøve å holde, selv om jeg blir eldre😊