Syndig sjokolade og farlige fristelser

Er du også lei av slike fraser? For ikke å snakke om «farlig godt». Hva er farlig med at noe er godt?…
Hva gjør egentlig slike betegnelser med oss? Det har jeg tenkt mye på.

Mange som sliter med vekten er også redd for å spise

Å spise oppleves som noe  negativt som fører til at man legger på seg. At man mister kontrollen. Ved å la være har man en viss kontroll. Det er i alle fall det man tror selv! Det igjen gjør at mange overspiser når de først spiser, for da er du jo så himla sulten. Når du er sulten er det også lett å kaste seg over kjappe løsninger, som ikke alltid er så sunne, og det er lett å spise for mye. Etterpå tenker man gjerne at nå, nå må jeg slutte å spise så mye, og så holder man seg heller borte fra matfatet. Slik blir mat noe negativt.

Mat er ikke syndig, og heller ikke farlig.

Det er tid for forandring

Jeg syns det er på tide med en forandring, og vi kan starte med å slå fast: Sjokolade er ikke farlig, og søtt er ikke syndig. Fristelser er heller ikke farlig. Det blir bare farlig hvis vi selv tror at det er noe vi ikke kan kontrollere, og at det har negative konsekvenser for oss om vi nærmer oss det farlige og syndige. Frykten for mat og denne oppfatningen av at det å kose seg og spise god mat er negativt, gjør at mange spiser helt feil, og man spiser for sjelden. Og det igjen fører til at vi legger på oss. Og da er det ikke maten som er farlig for oss. Det er heller de negative tankene og assosiasjonene vi har til det å spise.

God og sunn mat + glede = matglede!

Mange kursdeltakere som begynner på Roede-kurs, blir overrasket over hvor mye de kan spise, og hvor ofte de er anbefalt å spise. Les om den viktige måltidsrytmen her. Og ikke minst, hvor mye godt de kan spise. Noen kursdeltakere syns faktisk det virker som de skal spise for mye – og for ofte. For den som kanskje ikke spiser frokost, eller mellommåltider, og spiser sjelden, kan det virke vanskelig å forholde seg til måltider og måltidsrytme. For på Roede-kurs spiser vi fem ganger om dagen. Det man derimot ikke tenker over, er at man spiser for å få jevnlig påfyll, og for å holde oppe forbrenningen. For lar du være å spise, tror kroppen at det er krise på gang, og setter ned forbrenningen. Dette gjør også at vi legger lettere på oss. Spiser du jevnt og ofte holder du også blodsukkeret stabilt. Slik blir riktig inntak av mat noe som faktisk hjelper oss ned i vekt. Det er uvant for mange. Men, det som gjør dette mulig, er at man også spiser riktig mat. Sunn, god mat man ikke behøver være redd for å spise.

Og jeg kan love deg, det er også utrolig fristende god mat. Det kan til og med være søtt, kjempegodt, langt i fra farlig, og slett ikke syndig. For i Grete Roede er vi opptatt av matglede. Ekte matglede!

Å oppleve matglede er vesentlig for den mentale helsa vår, også når vi går på kurs. Derfor er alt lov hos oss, bare ikke hele tiden. Når vi lærer oss å «tune inn» på den tankegangen. Spise fordi det er bra for oss, fordi det gjør noe positivt med kroppen vår. Først da tror jeg vi kan oppleve ekte matglede. Og når vi opplever det, ja da kan du bare glemme å fortelle oss at mat er syndig eller farlig.

Kan vi ikke bare bli enige om å fjerne slike begrep med det samme, da? Da får vi det så mye bedre, tror nå jeg.

Ha en deilig, ufarlig dag med masse matglede!

Ellen-Beate

Og når titlene og frasene i tillegg forteller oss at godsakene er syndige og farlige, så forsterker følelsen seg, og man holder seg unna det som er så utrolig deilig – men farlig – eller?…

Powered by Labrador CMS