Sterk med slynge

Grete Roede inngikk i 2015 et samarbeid med Klinikk for Alle da vi så at veldig mange av våre kursdeltakere også har muskel- og skjelettplager som vi ikke kan hjelpe dem med. Klinikk for Alle har på sin side mange pasienter med overvekstproblematikk, som ikke de kan behandle, med unntak av et par klinikker som har egne ernæringsfysiologer. Grete Roede har i dag kurs på 5 klinikker i Oslo & Akershus og vi håper å utvide samarbeidet til å bli landsdekkende. På Roede-magasinet vil vi hver måned presentere en ny artikkel fra Klinikk for Alles medlemsblad «Helse for Alle». Et vondt kne eller en dårlig hofte kan behandles ved hjelp av fysioterapi, kiropraktikk, osteopati eller lignende, men det kan også i svært mange tilfeller forebygges ved et sunt og riktig kosthold.

Med slynger trener du både kondisjon, styrke, bevegelighet og balanse. Det er enkelt, resultatene kommer fort og alle kan gjøre det.

Slyngetrening er tidseffektiv trening, ettersom mange muskler trenes samtidig. Jo oftere du trener, jo raskere kommer resultatene. Setter du av tid til en økt på 15 minutter 2-3 ganger i uka vil du etter et par måneder merke det godt på kroppen. Det som er så bra med denne treningsformen er at den tillater et fritt bevegelsesmønster, i forhold til om du trener i et apparat. Dette bidrar til å skape et godt samspill mellom de innerste små støttemusklene (core) og de store bevegelsesmusklene, noe som har en positiv effekt på hele kroppen.

Som fysioterapeut ved en tverrfaglig- og treningsfokusert klinikk bruker hun slyngetrening daglig som både rehabilitering, skadeforebyggende og prestasjonsfremmende tiltak. Pasienter og kunder trives med denne treningsformen, da det gir dem en følelse av mestring og at de virkelig får brukt hele kroppen. Å trene med slynger er også en praktisk løsning. Du kan trene hvor du vil – både utendørs, eller hjemme i stuen. Det eneste du trenger er å skaffe deg er en slynge.

Alle kan trene med slynger ettersom treningen kan tilpasses enhver uavhengig av fysisk form, alder, vekt eller høyde. Vanskelighetsgraden på øvelser varierer fra meget enkle til mer avanserte, og reguleres ut ifra høyden på slyngene og avstanden fra der man står i forhold til slyngenes opphengs- punkt.

Her viser fysioterapeut Eva-Linn Tønnessen ved Klinikk for Alle noen effektive øvelser:

Ikke glem
å puste når du utfører øvelsene. Gjør alt rolig og kontrollert slik at du kan konsentrere deg om teknikken samtidig som du puster jevnt.

#gallery-1 {

margin: auto;

}

#gallery-1 .gallery-item {

float: left;

margin-top: 10px;

text-align: center;

width: 50%;

}

#gallery-1 img {

border: 2px solid #cfcfcf;

}

#gallery-1 .gallery-caption {

margin-left: 0;

}

/* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */

Slynge_seteloft1_1000x650

Foto: Klinikk for Alle – Frank Berg-Johannesen

Slynge_seteloft2_1000x650

Slyngens håndtak skal være på høyde med kneskålene når du står. Plasser hælene i slyngen og legg deg ned på ryggen. Når du ligger med strake knær skal slyngen henge omtrent rett ned fra opphengspunktet. Kryss armene over brystet. Dette er utgangsstillingen. Løft så baken opp fra bakken ved å presse gjennom hælene. Du skal løfte så høyt at kroppen er strak, det vil si at både knær og hofter er utstrakt. Returner kontrollert tilbake til utgangsstilling. Gjør 8-10 repetisjoner i 3 sett.

2. HOFTE FLEKSJON

Styrker mage, korsrygg armer og skuldre

Foto: Klinikk for Alle – Frank Berg-Johannesen

Slyngens håndtak skal være midt på leggen. Plasser fremre halvpart av føttene i slyngen. Kom opp i plankestående stilling med føttene i slyngen og hendene i bakken. Pass på at du strammer magen. Her er det viktig å passe på å unngå svai i korsryggen! Dette er utgangsstillingen. Trekk så knærne opp mot brystet, mens du hele tiden passer på at du spenner magen. Returner kontrollert tilbake til utgangsstilling. Gjør 8-10 repetisjoner i 3 sett.

3. KROPPSHEV

Styrker hele ryggen pluss armer og skuldre, mage og sete

Foto: Klinikk for Alle – Frank Berg-Johannesen

Slyngens håndtak skal være i hoftehøyde. Hold i håndtakene og len deg bakover med utstrakte armer. Pass på at kroppen er strak ved at du strammer baken og magen. Dette er utgangsstillingen. Trekk deg opp så langt du klarer med armene tett inntil kroppen. Returner tilbake til utgangsstilling på en kontrollert måte ved å hele tiden holde igjen med armene. Gjør 8-10 repetisjoner i 3 sett.

4. PUSH UPS

Styrker armer, skuldre, bryst og rygg, og aktiverer støttemuskulatur i mage og korsrygg

Foto: Klinikk for Alle – Frank Berg-Johannesen

Slyngens håndtak skal være i hoftehøyde. Hold i håndtakene og len deg forover, slik at du blir stående på tærne med strak kropp. Stram magen. Dette er utgangsstillingen. Utfør øvelsen ved å senke kroppen fremover slik at overkroppen kommer «gjennom» armene. Press deg tilbake i utgangsstilling, mens du hele tiden passer på å holde spenningen i magen. Prøv å holde albuene inntil kroppen både mens du senker kroppen ned og når du presser opp igjen. Gjør 8-10 repetisjoner i 3 sett.

Slynge til hjemmebruk kan bl.a. bestilles i Roede-butikken.

Hva synes du om disse styrkeøvelsene? Si gjerne din mening i kommentarfeltet nedenfor!

Fysioterapeut Eva-Linn Tønnessen

Klinikk for Alle – Stavanger

1. SETELØFT
Styrker sete, korsrygg og bakside lår

Powered by Labrador CMS