Er du en av dem som dropper å spise sent på kvelden fordi du tror dette vil føre til en vektøkning? Kanskje du spiste middag for få timer siden, men merker at magen rumler? Om du er usikker på hva du kan tillate deg å spise, les mer om hvordan kroppen responderer og hvilke valg som er smarte for deg.  

Dette bør du unngå

Om magen rumler og blodsukkeret er for lavt, vil mange oppleve ubehag. Noen blir rastløse, ubeslutsomme, får søtsug eller oksehunger og får kanskje problemer med å sovne. Blodsukkeret er kroppens drivstoff, og er et mål for mengden glukose i blodet. Dersom blodsukkeret er lavt, vil ikke kroppen og hjernen få den energien den trenger for å fungere. Det er derfor ikke særlig lurt å legge seg sulten.

I tillegg vil en skrubbsulten mage på kveldstid by på utfordringer. Er vi skrubbsultne kan mange ta ubevisste valg og spise matvarer som ikke nødvendigvis er de beste. Dette kan komme av et økt søtbehov dersom vi har glemt å spise tilstrekkelig gjennom dagen, som igjen får kroppen til å rope etter mer energi. Fellen er da å spise for mye av energirike matvarer som slår litt skjevt ut på energibalansen.

Opplever du søtsug sent på kvelden?

Unngå også tunge måltider og veldig fettrik mat som kan være tungtfordøyelig og bidra til en stappet mage, dårlig samvittighet og en redusert søvnkvalitet. Det samme gjelder alkohol på kveldene som tar opp plassen til andre viktige næringsstoffer. Drikker du for eksempel flere glass vin i tillegg til annen mat sent på kvelden vil dette kunne ødelegge nattesøvn, utgjøre en for stor energimengde som igjen kan føre til en gradvis vektøkning.

Les også: Ulempene ved et for høyt alkoholinntak 

Et glass varm melk kan bidra med god nattesøvn.

Legger man på seg mer når man spiser sent på kvelden?

Det er en myte at du legger på deg om du spiser etter klokken 20. Det er faktisk bedre å spise litt istedenfor å legge seg sulten. Å legge seg sulten gir ikke god søvn, og nok søvn er en viktig faktor i forhold til vekt. Og har du for eksempel vært på trening om kvelden, burde du absolutt innta noe mat når du kommer hjem.

Det er det totale kaloriinntaket i løpet av dagen (og hele uken) som vil avgjøre hvorvidt du vil legge på deg eller ikke, og ikke om du spiser etter klokken åtte. Har du allerede “fylt opp kvoten din” før klokken åtte, kan du legge på deg av å innta mer mat, men har du litt å gå på, kan du helt fint innta noe mat. Så litt mat om kvelden er ok, men man bør heller ikke legge seg stappmett.

Les også: Kveldsmåltidet er undervurdert

Tom for energi?

Visste du at noe mat er mer søvndyssende?

Du har kanskje hørt at et glass varm melk kan ha en søvndyssende effekt?

Melk og melkeprodukter som ost er en kilde til aminosyren tryptofan, som omdannes til søvnhormonet melatonin i hjernen. Kalsium fremmer denne omdannelsen, så det er forklaringen på hvorfor et glass varm melk kan bidra med god nattesøvn.

For å optimalisere denne virkningen kan det være nyttig å kombinere melk med grove kornvarer. Da får du i tillegg en utskillelse av insulin, et hormon som sørger for at tryptofan når inn i cellene der melatonin dannes. Andre kilder til tryptofan er mandler, valnøtter og banan.

Les også: Sover du nok – tips og råd til bedre søvn

Spiser du regelmessig så er det enklere å kontrollere kveldsmaten

Sunn og varig livsstilsendring med Roede-metoden

Det hele handler jo om å finne en balanse mellom nok søvn og hvile, nok mat og passe sunn mat og i tillegg finne tid til aktivitet. Fordi denne balansen er så viktig, men likevel så vanskelig, er vi i Roede opptatt av både matglede, aktivitet og det å finne tid til restitusjon og hvile.

Lær mer på kurs hos oss om hvordan du kan planlegge måltidsrytmen din, og få et bedre utbytte av kveldsmåltid for å bedre søvnkvalitet og få mer overskudd!

Finn kurs nær deg