Det er svært vanlig å slite med søvnproblemer. Folkehelseinstituttet (FHI) omtaler faktisk søvnproblemer som et av landets mest undervurderte folkehelseproblemer. Ifølge FHI sliter rundt en av tre voksne ukentlig med søvnen, og over 400 000 nordmenn går til en hver tid på sovemedisiner.

Gjør man et Google-søk på kosthold og søvn, kommer det opp mange resultater, og de aller fleste handler om hva du skal spise for å få en god natts søvn. Og her går de samme rådene igjen, og mange “eksperter” slår virkelig et slag for bananen, og noen ganger kan den virke som rene vidundermiddelet for å fremme god søvn.

Men da jeg gjorde et Google-søket, kom jeg også over en artikkel på Forskning.no som heter: “Nei, du sover ikke bedre av noen druer og en halv banan“. I artikkelen refererer journalisten til en artikkel i et ukeblad, som handler om hvordan man kan spise seg i søvn. Journalisten har spurt en søvnforsker om rådene som gis, og han svarer at det ikke finnes noe vitenskapelig belegg for å hevde at kostråd som inntak av banan, mandler og melk med honning før leggetid, vil kickstarte produksjonen av søvnhormoner.

Mer komplisert

Det hele er nok litt mer komplisert enn som så… Og det er derfor søvneksperter ikke gir råd om at enkelte matvarer er bra for søvnen, ifølge Forskning.no. Det eneste disse ekspertene pleier å si er at man bør unngå å spise både for mye eller for lite før leggetid, men det er kun på grunn av ubehaget dette kan medføre.

Når det er sagt, finnes det imidlertid noe dokumentasjon på at mat som påvirker nivåene av aminosyren tryptofan, samt syntesen av hormonene serotonin og melatonin, kan fremme en god natts søvn. MEN det må flere kliniske studier til for å bekrefte dette.

Så selv om jeg ikke har svaret på HVA du bør spise for å blir skikkelig trøtt før du legger deg, kan jeg gir råd om hva som påvirker nivåene av disse nevnete stoffene, og hva du kan gjøre for at du verken legger deg for sulten eller for mett:

Noen enkle tips

  • Spis noe ca to timer før du legger deg. Da blir du ikke holdt våken av en rumlende og sulten mage.
  • Unngå store svingninger i blodsukkeret før legging, da det kan medføre ubehag, så la være å spise raffinerte karbohydrater som hvit pasta og hvitt brød.
  • Mat som er rik på tryptofan kan virke søvndyssende. Gode kilder til dette er fisk, egg, fullkorn, melk og kylling.

Erfaringsmessig bør man kanskje ha mer fokus på hva man bør unngå. Her tror jeg de fleste er klar over hva jeg snakker om, men jeg kan likevel n