Visste du at 60 % av Norges befolkning spiser for lite fisk? Anbefalingen er å spise fisk og sjømat til middag to-tre ganger i uken og i tillegg gjerne spise fisk som pålegg daglig. Høsten og vinterens R måneder smaker fisk og sjømat ekstra godt.

Kanskje et mål kan være å spise mer?

Fisk og sjømat er næringsrik kost, men varier inntaket

Det er mange gode grunner til å spise mer fisk og sjømat. Både sjømat, fet og mager fisk inneholder viktige proteiner og mineraler. Fet fisk som laks, ørret og makrell er rik på D-vitaminer og omega-3 og er derfor hjertevennlige valg. Mager fisk som torsk, sei og hyse samt sjømat er gode kilder for selen og jod. Sistnevnte er et sporstoff som er viktig for skjoldbruskjertelen og dermed for stoffskiftet, men også utvikling av hjerne i foster- og barnestadiet. Jod inntaket er alarmerende lavt i Norge og dette er særlig et problem for gravide. Helsemyndighetene anbefaler et daglig inntak av jod på 150 mikrogram per dag. Mange familier spiser laks eller ørret når det er fisk til middag, men vi bør definitivt spise hvit fisk og sjømat i tillegg. Bytter du ut flere kjøttmiddager med fisk, er dette i tillegg et bedre valg for miljøet.

Spis mer av fisk og sjømat, men det er fint å variere så får du i deg ulike næringsstoffer.

Barn og fisk

Når barna er med på å lage maten blir det også mer stas å spise den. Du kan faktisk erstatte kjøtt med fisk og skalldyr i alle de mest populære barnefavorittene.

Det er mange nydelige oppskrifter basert på hvit fisk, men det er greit å vite at også fiskekaker, fiskeboller og fiskepinner kan være et greit alternativ. Det kan enkelt lages en hjemmelaget variant, men heldigvis har ferdig produktene etterhvert blitt mye bedre og fiskeinnholdet har blitt vesentlig høyere. Velg gjerne produkter som har høyere enn 70 % fisk, da disse er en god kilde til blant annet jod. En fiskekake veier mellom 120-180 gram og vil da inneholde mellom 100-150 mikrogram jod.

Det vil si at dersom barnet spiser to fiskekaker vil jod inntaket være veldig bra! Hvis barnet i tillegg spiser litt fiskekake på brødskiven og en yoghurt i ny og ned er jod inntaket innenfor det anbefalte.

Ikke glem at nye matretter ofte må smakes flere ganger før de aksepteres.

Fiskeburger med blomkål- og eplesalat med mangopuré

Enkel og sunn fiskeburger med frisk og smakfull salat laget med blomkål, eple og mangpopuré. Må prøves!

Så enkelt lager du burger av fisken!

Dette trenger du til 4 porsjoner

 • 600 g Grove fiskekaker
 • Blomkål- og eplesalat
 • 1 stk blomkål
 • 1 stk eple
 • 100 g spinat
 • 1 ss olivenolje
 • 70 g Mangopuré
 • ½ stk sitron
 • 2 stk Grove hamburgerbrød

Slik gjør du

Varm opp ovnen til 210 °C varmluft. Stek fiskekakene i en stekepanne med litt olje i 4–5 minutter på hver side. Kutt blomkål og eple syltynt, helst med en mandolin, men du kan også bruke en kjøkkenkniv og kutte så tynt du klarer. Skyll og tørk spinaten. Vend grønnsakene med olivenolje og mangopuré. Smak til med sitronsaft, sitronskall, salt og pepper.Varm hamburgerbrødene i ovnen i et par minutter rett før servering. Server grove fiskekaker med varme hamburgerbrød og blomkål – og eplesalat med mangopuré.

Tips! Fiskekakene kan også tilberedes på grillen eller varmes i stekeovnen i omtrent 10 minutter.

Linsesalat med reker

En frisk og deilig salat med linser og reker som du kan tilberede dagen i forveien. I stedet for å koke linsene, kan du bruke ferdig hermetiserte linser.

Superkjekk å ha med som lunsj på jobb eller skole.


Dette trenger du til 4 porsjoner

Salat

 • 160 g røde linser, tørre
 • 2 stk vårløk
 • 1 stk rød paprika
 • 400 g reker
 • 100 g grønne bønner
 • 100 g ruccolasalat

Chili dressing

 • 2 ss olivenolje
 • 2 ss rødvinseddik
 • 1 ts malt koriander
 • 1 ts malt spisskummen
 • ½ stk rød chili

Slik gjør du

Kok opp linsene i så mye vann at de er dekket. La dem trekke i 15 minutter før du siler av vannet. La de grønne edamamebønnene ligge på et papir og tine. Skjær vårløk i ringer og paprika i skiver. Lag dressingen ved å finhakke chilien og blande inn resten av ingrediensene. Finn frem et passe stort glass som rommer 7 ½ dl. Start med å helle over dressingen. Deretter tilsetter du de ferdigkokte linsene og legger lagvis på purre, rødløk, reker, bønner og ruccola salat. La glasset stå i kjøleskapet til dagen etter. Nå har du en frisk salat til lunsj. Hell dressingen over salaten eller server den ved siden av. Server linsesalaten med godt brød til.

Se her for flere oppskrifter på deilige fiskeretter i vårt Roede-kjøkken!

Spis mer av….

Spises mer sjømat og fisk, vil det antakelig erstatte deler av kjøttmiddag- og pålegg basert på kjøtt. Spis derfor mer av dette og utforsk hvor mange deilige matretter som kan lages med havets skatter. Mer sjømat og fisk er bra for både helsen og miljøet, men også her kan det være greit å være obs på hvilke typer som er mest/minst bærekraftig. Du kan se oversikten her.

Spis #MerAv det du liker. Mer fisk, mer frukt og grønt og mer grove kornprodukter.

Bon apetite!