Du har sikkert hørt uttrykket “Det kostet meg ikke en kalori”. Men gir det egentlig mening? Har du noen gang tenkt på at hver gang du putter noe i munnen så koster det deg noe i kroner og øre? Og hvor mye koster i realiteten hver kalori du spiser? Her kommer en tankevekkende beregning som jeg håper du tar deg tid til å lese. Du kan altså spare over 600.000,- hvis du fortsetter.

Hva koster en kalori?

Økonomi-nerder som meg interesserer seg for sånt, og derfor gikk jeg for et par år siden løs på mitt eget kjøleskap/matskap og tok for meg de 50 mest brukte matvarene i mitt kosthold. Det er selvsagt stor forskjell på hvor mye en kalori koster avhengig av prisen på matvaren og kaloriinnholdet i den samme varen.

 

Du kan spare kr. 600.000,- på et Hold Vekten-kurs!

For eksempel fant jeg ut at en agurk som kostet kr. 11,90 pr stk, inneholder ca 100 kcal. Det betyr at hver kalori agurk koster 11,90 øre.

Du kan spare kr. 600.000,- på et Hold Vekten-kurs!På samme måte kan vi beregne at en kilo banan som koster kr. 19,90 i butikken inneholder ca 830 kcal. Det betyr igjen at hver kalori banan koster kun 2,39 øre. Banan er dermed cirka bare en femtedel av prisen av en agurk beregnet pr kalori. Samme øvelse gjorde jeg med samtlige av mine mest brukte matvarer, og for spesielt interesserte kan jeg avsløre hele listen i denne tabellen.

Du kan spare kr. 600.000,- på et Hold Vekten-kurs!

Det er logisk at de kaloririke matvarene blir billigere pr kalori enn de kalorifattige. Den “dyreste” matvaren i kjøleskapet mitt ble derfor ruccolasalat, rett og slett fordi det inneholder nesten ingen kalorier og da blir hver kalori forholdsmessig dyr. For å være helt nøyaktig kostet hver kalori ruccolasalat hele to kroner og førti øre. I den andre enden av skalaen finner vi ostepop. En økonomipakning ostepop kostet kr. 32,80 da jeg gjorde denne beregningen. Den inneholdt til gjengjeld hele 1.770 kcal, som for noen faktisk utgjør det totale energibehovet for en hel dag. Prisen pr kalori ostepop blir da kun 1,85 øre. Men er det dermed sagt at det er billig?

Du kan spare kr. 600.000,- på et Hold Vekten-kurs!

Snarere tvert imot. Ostepop inneholder ingen næringsstoffer som man trenger og dermed er det helt “tomme” og – i denne sammenheng – verdiløse kalorier. Men det er altså hold i å si at jo sunnere du spiser, jo høyere blir kostnaden pr kalori. Dette er likevel ikke poenget her. Fordi hvis vi for enkelhets skyld forutsetter at jeg spiser like mye av alle de 50 matvarene som jeg har i kjøkkenskapene mine, har jeg beregnet at gjennomsnittlig pris pr kalori i mitt kosthold blir 9 øre (Se ovennevnte tabell). De som spiser sunnere enn meg, ligger kanskje på 11 eller 12 øre pr kalori i snitt. Forhåpentligvis spiser vi i gjennomsnitt mer av de kalorifattige matvarene og dermed blir snittprisen enda litt høyere. I mitt tilfelle; Forutsetningen om at jeg spiser like mye ostepop som banan stemmer forhåpentligvis ikke, men det lar vi ligge akkurat nå.

 

Du kan spare kr. 600.000,- på et Hold Vekten-kurs!Hva er så mitt poeng? Jo, ganske enkelt at hver kalori du spiser koster noe, og at det er summen av antall kalorier du spiser som avgjør hvor dyrt det blir til slutt. De som velger å følge et Roede-kurs lærer at for å få en sunn og varig vektreduksjon, bør du ha et energiunderskudd på 500-800 kalorier pr. dag. Det betyr at hvis jeg spiser 800 kalorier mindre enn det jeg ville ha gjort, og hver kalori koster i snitt 9 øre, sparer jeg kr. 72,- i matutgifter hver dag jeg går på Roede-kurs.

Siden et kurs varer i 8 uker betyr det at hvis man følger Roede-metoden til punkt og prikke, går man ikke bare ned inntil én kilo i uka; MAN SPARER I TILLEGG CA KR. 4.000,- I REDUSERTE MATUTGIFTER MENS MAN GÅR PÅ KURS. Og jo sunnere du i utgangspunktet spiser, jo mer sparer du. La oss si at ditt kosthold er så sunt at hver kalori koster i snitt 12 øre i stedet for 9 øre. Da vil beløpet du sparer i løpet av en 8-ukers periode øke til ca kr. 5.400,-. Og når et Roede-kurs i utgangspunktet koster kr. 2.595,-, sier jo dette seg selv; Det er bra for både helsa og vekta å gå på Roede-kurs, men det er oppsiktsvekkende bra for lommeboka også. Vel og merke hvis du følger rådene våre og spiser 500-800 kalorier mindre pr dag.

 

Du kan spare kr. 600.000,- på et Hold Vekten-kurs!

Men hvordan kan jeg hevde at du kan spare over kr. 600.000,- på et Hold Vekten-kurs?

Jo, følg med nå;

Vi i Grete Roede er opptatt av at når du går på kurs hos oss så skal du gå ned til din egen trivselsvekt – og bli der! Derfor har vi et eget kurs som vi kaller Hold Vekten, som skal hjelpe deg til å stabilisere vekten når du har gått ned de kiloene du selv ønsker. Et Hold Vekten-kurs går i utgangspunktet over et halvt år, men du kan forlenge det så lenge du selv vil inntil du er trygg på at du har stabilisert din nye vekt. Jeg gikk selv ned 20 kg da jeg gikk på Roede-kurs. Når du går ned 20 kg forbrenner også kroppen din litt mindre hver eneste dag, som igjen betyr at du ikke trenger å spise like mye for å opprettholde trivselsvekten. Jeg regnet ut at mitt daglige energibehov ble redusert med ca 350 kcal etter at jeg gikk ned 20 kg.

Du kan spare kr. 600.000,- på et Hold Vekten-kurs!Og hvordan blir regnestykket for min lommebok da? Hvis hver kalori fortsatt koster 9 øre og jeg forbrenner 350 færre kalorier enn da jeg veide 20 kg mer, sparer jeg kr. 31,50 hver eneste dag i reduserte matkostnader. Siden et Hold Vekten-kurs går over et halvt år, sparer jeg ca kr. 5.800,- mens jeg går på kurset. Men hele poenget med Hold Vekten-kurset er at du skal ha en varig vektreduksjon og at du etter endt kurs skal veie det samme resten av livet. Da jeg gikk på Hold Vekten-kurs var jeg 49 år. Og jeg har tenkt å leve til jeg blir 100. Dermed sparer jeg kr. 11.600,- i året i 51 år til. Det blir totalt kr. 591.600,-. Hvis du går ned mer enn 20 kg, blir regnestykket selvsagt enda bedre. Og er du for eksempel bare 30 år i dag, og du som meg har tenkt å leve til du blir hundre, ja, da kan et enkelt Hold Vekten-kurs begynne å nærme seg en millioninvestering!

Noen vil kanskje hevde at dette er en flåsete og altfor enkel framstilling av et alvorlig samfunnsproblem. Og ja, jeg er enig at dette selvsagt er en  grov forenkling av virkeligheten. Men at det er uforholdsmessig dyrt å være overvektig tror jeg mange vil være enige i. Du må huske på at jeg har kun snakket om reduserte matkostnader i regnestykket over. Jeg har ikke medregnet eventuelle ekstra kostnader til legetjenester, fysioterapi, medisinbruk og andre helserelaterte kostnader som gjerne følger med fedme og overvekt. Helseminister Bent Høye og hans samfunnsøkonomer i departementet har regnet på hvor store samfunnsmessige konsekvenser overspising og usunt kosthold har. De hevder faktisk at hvis alle nordmenn hadde fulgt de offisielle kostholdsrådene, hadde vi som samfunn spart 154 milliarder kroner – hvert år. Det tilsvarer i så fall 59.344.894 Roede-kurs i året.

Så derfor denne gladmeldingen til deg som har valgt å melde deg på et kurs hos oss; GRATULERER! Du har gjort en god investering både for egen helse og økonomi – men du har også gjort en samfunnsnyttig gjerning.

Du har rett og slett valgt en bærekraftig livsstil. Lykke til på kurset!