Du har sikkert hørt uttrykket “Det kostet meg ikke en kalori”. Men gir det egentlig mening? Har du noen gang tenkt på at hver gang du putter noe i munnen så koster det deg noe i kroner og øre? Og hvor mye koster i realiteten hver kalori du spiser? Her kommer en tankevekkende beregning som jeg håper du tar deg tid til å lese. Du kan altså spare over 600.000,- hvis du fortsetter.

Hva koster en kalori?

Økonomi-nerder som meg interesserer seg for sånt, og derfor gikk jeg for et par år siden løs på mitt eget kjøleskap/matskap og tok for meg de 50 mest brukte matvarene i mitt kosthold. Det er selvsagt stor forskjell på hvor mye en kalori koster avhengig av prisen på matvaren og kaloriinnholdet i den samme varen.

 

Du kan spare kr. 600.000,- på et Hold Vekten-kurs!

For eksempel fant jeg ut at en agurk som kostet kr. 11,90 pr stk, inneholder ca 100 kcal. Det betyr at hver kalori agurk koster 11,90 øre.

Du kan spare kr. 600.000,- på et Hold Vekten-kurs!På samme måte kan vi beregne at en kilo banan som koster kr. 19,90 i butikken inneholder ca 830 kcal. Det betyr igjen at hver kalori banan koster kun 2,39 øre. Banan er dermed cirka bare en femtedel av prisen av en agurk beregnet pr kalori. Samme øvelse gjorde jeg med samtlige av mine mest brukte matvarer, og for spesielt interesserte kan jeg avsløre hele listen i denne tabellen.

Du kan spare kr. 600.000,- på et Hold Vekten-kurs!

Det er logisk at de kaloririke matvarene blir billigere pr kalori enn de kalorifattige. Den “dyreste” matvaren i kjøleskapet mitt ble derfor ruccolasalat, rett og slett fordi det inneholder nesten ingen kalorier og da blir hver kalori forholdsmessig dyr. For å være helt nøyaktig kostet hver kalori ruccolasalat hele to kroner og førti øre. I den andre enden av skalaen finner vi ostepop. En økonomipakning ostepop kostet kr. 32,80 da jeg gjorde denne beregningen. Den inneholdt til gjengjeld hele 1.770 kcal, som for noen faktisk utgjør det totale energibehovet for en hel dag. Prisen pr kalori ostepop blir da kun 1,85 øre. Men er det dermed sagt at det er billig?

Du kan spare kr. 600.000,- på et Hold Vekten-kurs!

Snarere tvert imot. Ostepop inneholder ingen næringsstoffer som man trenger og dermed er det helt “tomme” og – i denne sammenheng – verdiløse kalorier. Men det er altså hold i å si at jo sunnere du spiser, jo høyere blir kostnaden pr kalori. Dette er likevel ikke poenget her. Fordi hvis vi for enkelhets skyld forutsetter at jeg spiser like mye av alle de 50 matvarene som jeg har i kjøkkenskapene mine, har jeg beregnet at gjennomsnittlig pris pr kalori i mitt kosthold blir 9 øre (Se ovennevnte tabell). De som spiser sunnere enn meg, ligger kanskje på 11 eller 12 øre pr kalori i snitt. Forhåpentligvis spiser vi i gjennomsnitt mer av de kalorifattige matvarene og dermed blir snittprisen enda litt høyere. I mitt tilfelle; Forutsetningen om at jeg spiser like mye ostepop som banan stemmer forhåpentligvis ikke, men det lar vi ligge akkurat nå.