Enten du skal tilbringe sommerferien på hytta eller hjemme, opplever de fleste at det gjerne blir færre måltider i ferien. Vi spiser en litt sen frokost, lunsjen drøyer og før vi vet ordet av det, blir det en sen middag.

Et smart grep for å holde tak i de gode vanene, og dermed holde vekten gjennom ferien, er å fortsette å spise regelmessig. Det bidrar til et mer stabilt blodsukker og du unngår å hive deg over maten i desperat sult.

Vanligvis anbefaler vi tre hovedmåltider og ett til to mellommåltider per dag. Da går det ikke mer enn tre til fire timer mellom hvert måltid. Størsteparten av energiinntaket bør legges til den delen av dagen der du trenger mest energi, som gjerne er tidlig på dagen.

Slår et slag for mellommåltidet

I Roede slår vi et slag for mellommåltidet! Dette måltidet er spesielt viktig når man skal ned i vekt og endre livsstil. For å lykkes med å endre vaner, må hode og kropp være på lag – både fysisk og psykisk. Da er et viktig tiltak å fylle regelmessig på med energi i løpet av dagen.

Både forskning, og vår lange erfaring, viser at det er fornuftig å spise flere mindre måltider – fremfor noen få store.

Det er fordi: Fordelen med å spise regelmessig gjennom dagen henger sammen med et stabilt blodsukker, samt metthet og overskudd. Kroppen trenger jevnlig påfyll av energi, og vil da klare alle dagens gjøremål og oppgaver. Sannsynligheten for å «sprekke» er også mindre.

Les også: Skyr – et sunt og praktisk mellomåltid.

Her er noen av Roedes typiske mellommåltider.

Så hva er et mellommåltid? Og hva er et mellommåltid som inneholder både fiber og protein?

Fiber og protein i mellommåltidet

Generelt sier man at et mellommåltid bør bidra med 100–250 kcal, men dette kommer an på behovet. For de fleste vil det passe med 3–4 hovedmåltider, og 1-2 mellommåltider i løpet av en dag. Ett viktig hovedpoeng med mellommåltider er uansett at det skal bidra til et stabilt blodsukker og at du holder energinivået oppe. Det får man ikke til om man velger mat med raske karbohydrater, som boller, kaker og kjeks – og heller ikke pizza, pølse eller burger. Det smaker godt, men er ikke den beste løsningen.

For at det skal mette, er det derfor viktig å gå for matvarer med kostfiber og/eller proteiner i. For eksempel en smoothie eller yoghurt med litt havregryn, knekkebrød med magert proteinpålegg, en liten lefserull med laks, banan- og havrelapper osv. Se forslag til flere sunne og deilige oppskrifter her!

Les også: Det magiske mellommåltidet

Foto: Ida Bergsløkken

Et deilig mellommåltid i sommer kan være en pina colada-smoothie. Foto: Ida Bergsløkken

Mellommåltid på farta

Det er ikke alltid man har tid til å planlegge mellommåltidene, og behovet for å røske med seg noe blir løsningen. Det finnes mange sunne forslag til slike mellommåltider.

Selv er jeg veldig glad i små porsjonsbegre man finner i matbutikken. Her burde man finne noe for enhver smak! Bare vær obs på at det er forskjell i innholdet. Selv er jeg spesielt glad i Skyr-produktene.

Skyr® finnes i mange ulike smaksvarianter, og kommer i både beger men også et praktisk poseformat. Enklere kan det ikke bli! Alle variantene er fettfri og proteinrik islandsk yoghurt, og nesten alle er uten tilsatt sukker.

Veldig praktisk når man har dårlig tid. Før trening, etter trening, på vei til møtet, eller når som helst egentlig.

Finn det produktet – eller den retten du foretrekker mest, og sørg for å fylle jevnlig på. Om du ikke allerede gjør det, kan jeg garantere at du vil merke forskjell! Og bruk sommeren til å innarbeide en god måltidsrytme med flere gode og små mellommåltider.

Pina Colada-smoothie

Prøv en deilig grønn pina colada-smoothie med Skyr® Kokos & Ananas. Denne smoothien er frisk og god, og inneholder sunt fett fra avokado og godt med proteiner fra Skyr®. I tillegg er det en god dose greens som gir viktige mineraler og vitaminer.

Dette trenger du til én porsjon:

  • En neve grønnkål (evt spinat)
  • 100 g Frossen ananas
  • 50 g frossen brokkoli
  • 50 g avokado
  • 1 boks Skyr® Kokos & Ananas
  • 1,5 dl kaldt vann (eplejuice om du ønsker den søtere)
  • 2 cm ingefærrot
  • En liten klype havsalt
  • Saften av én halv lime

Fremgangsmåte:
Ha alt i en blender og kjør til det blir en kremete smoothie.

 

Oppskrift: Ida Bergsløkken, Kavli