Litt kunnskap om hva slags mat som er bra for deg, kan utgjøre en stor forskjell for helsen din. Tar du smarte matvalg i hverdagen, kan det gi deg de ekstra næringsstoffene du trenger for å ha overskudd i dag og god helse i morgen.

Et godt eksempel er brødmåltidene våre. Hva du velger av brød, pålegg og topping er avgjørende for hvor næringsrikt brødmåltidet ditt vil være. Tenker du over hva du slenger sammen til lunsj-matpakke? Eller hva som kan kombineres til kveldsmat – som en god avslutning på dagen? Her skal vi gi noen eksempler på hvordan du kan gjøre brødmåltidet enda bedre, og ikke minst fortelle hvordan du kan gjøre det enda grønnere.

Hjertevennlige valg på brødskiva gjør måltidet enda sunnere

Sunnere brødmåltid utenom det grønne

Men før vi forteller hvordan kan kan gjøre brødmåltidet grønnere, gir vi noen generelle tips på hvordan resten av brødmåltidet kan gjøres sunnere.

  • Før vi begynner med pålegget, er det viktig å velge riktig brød. Velg helst grovt eller ekstra grovt brød.
  • Dropp smør på brødskiven, og velg heller et tynt lag med lettmargarin, lettmajones, sennep, hummus, pesto, salsa, eddik, krydder eller litt olivenolje.
  • Velg blant sunne fiskepålegg som makrell, tunfisk, laks og grove fiskekarbonader. Dette er eksempler på hjertevennlige pålegg.
  • Egg inneholder bortimot alle næringsstoffer.
  • Ost er en god kilde til blant annet kalsium, men velg de magre variantene. Cottage cheese er et veldig sunt og magert alternativ.
  • Velg også magre kjøttpålegg. Eksempler på sunt kjøttpålegg er kokt skinke, bankekjøtt, roastbiff og hvitt kjøtt.
matpakke brød

Her er det byttet ut fet salami med en magrere variant. Det samme med osten!

Hvordan få brødmåltidet grønnere?

Slik får du brødmåltidet grønnere og mer fargerikt

  • Istedenfor smør kan du også legge til litt