Litt kunnskap om hva slags mat som er bra for deg, kan utgjøre en stor forskjell for helsen din. Tar du smarte matvalg i hverdagen, kan det gi deg de ekstra næringsstoffene du trenger for å ha overskudd i dag og god helse i morgen.

Et godt eksempel er brødmåltidene våre. Hva du velger av brød, pålegg og topping er avgjørende for hvor næringsrikt brødmåltidet ditt vil være. Tenker du over hva du slenger sammen til lunsj-matpakke? Eller hva som kan kombineres til kveldsmat – som en god avslutning på dagen? Her skal vi gi noen eksempler på hvordan du kan gjøre brødmåltidet enda bedre, og ikke minst fortelle hvordan du kan gjøre det enda grønnere.

Hjertevennlige valg på brødskiva gjør måltidet enda sunnere

Sunnere brødmåltid utenom det grønne

Men før vi forteller hvordan kan kan gjøre brødmåltidet grønnere, gir vi noen generelle tips på hvordan resten av brødmåltidet kan gjøres sunnere.

  • Før vi begynner med pålegget, er det viktig å velge riktig brød. Velg helst grovt eller ekstra grovt brød.
  • Dropp smør på brødskiven, og velg heller et tynt lag med lettmargarin, lettmajones, sennep, hummus, pesto, salsa, eddik, krydder eller litt olivenolje.
  • Velg blant sunne fiskepålegg som makrell, tunfisk, laks og grove fiskekarbonader. Dette er eksempler på hjertevennlige pålegg.
  • Egg inneholder bortimot alle næringsstoffer.
  • Ost er en god kilde til blant annet kalsium, men velg de magre variantene. Cottage cheese er et veldig sunt og magert alternativ.
  • Velg også magre kjøttpålegg. Eksempler på sunt kjøttpålegg er kokt skinke, bankekjøtt, roastbiff og hvitt kjøtt.
matpakke brød

Her er det byttet ut fet salami med en magrere variant. Det samme med osten!

Hvordan få brødmåltidet grønnere?

Slik får du brødmåltidet grønnere og mer fargerikt

  • Istedenfor smør kan du også legge til litt hummus eller avokado nederst på brødskiven. Da bedrer du fettsammensetningen. Du vil også øke mengde protein, samt tilføre andre næringsstoffer kroppen din trenger.
  • Topp brødmåltidet med det du måtte ha av grønnsaker; agurk, paprika, salat, rødbet osv. Tenk hele fargeskalaen. Og bruk alle grønnsaker. Hva med raspet gulrot, brokkoli, selleri og reddiker?
  • Bruk grønnsaker som pålegg! Avokadobiter med litt pepper på for eksempel!
  • Husk at du trenger ikke bare pynte med grønnsaker, du kan også kan bruke oppskåret frukt – eple, druer, banan, appelsin, kiwi, jordbær, melon og pære er bare noen eksempler som kan sette en ekstra spiss på maten, og gjøre den ekstra næringsrik.

Topper du brødmåltidet med grønnsaker eller bruker grønnsaker som pålegg, øker du måltidets næringsverdi. Med dette mener vi at du vil kunne få i deg en større mengde vitaminer og ikke minst kostfiber.

Dobbel matglede

Husk at med mer farger og variasjon i pålegg og topping, sørger du for å heve smaksopplevelsen.

I Roede snakker vi om den doble matgleden. Det betyr at maten skal smake godt samtidig som den gjør godt for kroppen.

En viktig “bit” av måltidet er at det gjør godt å tilberede og spise et måltid sammen med andre. Så da snakker vi nesten om trippel MATGLEDE! Lag matpakken og brødmåltidene sammen med de andre i familien, hvis du har mulighet.

Mer grønt er også mer bærekraftig

Et kosthold bestående av mye grønt, er dessuten mer bærekraftig. Selv om inntaket av grønnsaker i befolkning har økt de siste årene, spiser vi dessverre ikke nok i forhold til anbefalingene, som er på minst 500 gram grønnsaker, frukt og bær hver dag, og omtrent halvparten bør være grønnsaker.

En fin og enkel måte å dekke dette behovet – og spesielt hos barn, er å tilføye det på brødskiven. Her er det bare kreativiteten som setter grenser!

Lær mer om dette på Roede-kurs!
Finn ditt kurs