Å gå varig ned i vekt handler ikke bare om å bli kvitt et antall kilo. Det handler om å holde kiloene borte for alltid. Vektreduksjon er ingen «start og slutt»-prosess. Når du har nådd vektmålet ditt stopper du ikke å spise sunt og bevege deg. Nei, du fortsetter. Fordi du har skapt en livsstil som gjør at du føler deg bedre og har det bedre. 

Uansett om du er i starten av din reise mot en lavere vekt, eller du allerede har nådd ditt mål, kan disse strategiene hjelpe deg med å holde vekten videre:

Kom i gang med bevegelse – og fortsett!

Fysisk aktivitet gjør det lettere å gå ned i vekt, forebygger stress, reduserer blodtrykket og  kolesterolet, øker humøret og gir økt følelse av velvære, for å nevne noe. Velg en aktivitet du liker og sett av tid til å gjøre den regelmessig. La det være ditt avbrekk fra hverdagen å få ta vare på deg selv gjennom fysisk aktivitet.

Skriv opp hva du spiser

Flere studier viser at de som registrerer det de spiser går mer ned i vekt. Å registrere måltidene hjelper også med å holde fokus etter vektreduksjon. En stor studie viste at de som førte kostdagbok gikk ned dobbelt så mange kilo som dem som ikke førte kostdagbok.

Spis det du liker

Hvis du elsker sjokolade, skal du ikke nekte deg sjokolade fullstendig. Det vil bare gi deg følelsen av å bli fratatt det du er glad i, og det er ingen følelse du ønsker å ha. For å ha et kosthold du trives med bør du inkludere det du liker aller best, alltid spist med måte.

Drikk nok vann

Du kan spørre enhver person som har klart å gå varig ned i vekt og de har garantert gjort en ting, nemlig å drikke nok vann. Vann er viktig for normal metabolisme. Blir du dehydrert vil det skape en ubalanse som påvirker kroppen negativt. Vann gjør også at du føler deg mettere, og så er det jo veldig godt. Så drikk på!

Få støtte

Enten det er et familiemedlem, en venn eller nabo, sørg for at du har noen rundt deg som støtter deg. Støtten må ikke være en du kjenner, du kan finne god støtte fra andre deltakere på et Roede-kurs. Den trenger heller ikke være ansikt-til-ansikt. Online støtte fungerer også.

Utfordre deg selv

Selv om du har oppnådd din ønskede vekt, ikke slutt med å sette deg SMARTE mål. Kanskje du vil løfte tyngre på trening, gå fortere eller spise mer grønnsaker. Gi deg selv belønning når målet er oppnådd, som en tur på kino, et plagg du ønsker deg eller en ny parfyme. Belønning kan ofte være den beste motivasjonen.

Få inn litt variasjon

De fleste blir lei av å spise den samme maten eller drive med den samme aktiviteten over tid, så vær bevisst på å få inn litt variasjon. Prøv en ny oppskrift eller bytt ut en øvelse i treningsprogrammet, så blir det straks mer morsomt å følge opp.

Gi deg selv påminnelser

Ha et bilde av deg selv fra den gang du var på ditt tyngste og mest usunne. Ikke for at du skal se på det hver dag, men slik at du kan se på det en gang i blant og minne deg om hvor du en gang var og hvor du nå er på vei. Du kan også tenke på dette bildet når du er i ferd med å gi etter for en fristelse du helst burde unngå.

Vei deg en gang i uken

Studier viser at det å veie seg en gang i uken er en suksessfaktor for å holde vekten. På den måten har du god kontroll dersom vekten skulle endre seg i feil retning. Skulle du oppleve at vekten har bevegd seg oppover rekker du å hente deg inn igjen før det går for langt.

Ta gode valg for deg selv

Etter å ha spist sunt og vært i regelmessig fysisk aktivitet noen uker burde du ikke bare se bedre ut, du burde føle deg bedre også. Så ha fokus på det positive og ta gode valg for deg selv hver dag. Det er tross alt et valg du tar – og du har valgt å være sunn og glad!

Å gå ned i vekt handler om å forbedre livet ditt, ikke begrense det.

 

Livsglad hilsen fra Kari