De store endringene vi går gjennom nå kan antakelig gjøre det krevende å spise sunt. Samtidig er det viktigere enn noen gang å spise mat og ha sunne levevaner som mobiliserer immunforsvaret. Dette burde vi ha med oss inn i påsken også.

Vi gir tips til hvordan årets påske kan gjøre ekstra godt for kroppen!

Spare påskeegget til påskeaften?

Akkurat nå er det viktigere enn noen gang å spise sunt for å holde seg frisk. Vårt råd er som alltid å spare selveste påskeegget til påskeaften. Det er kanskje spesielt viktig i år når vi tilbringer enda mer tid hjemme. Store påskeegg som etterfylles hele påsken med godteri fører fort til for mye sukker, salt og fett. Da blir det ikke like mye plass for den sunne maten som styrker immunforsvaret. Dette er viktig for både liten og stor. De små blant oss orker ikke den ordentlige maten om de får spise seg mett på godteri, vi voksne orker kanskje begge deler, men det gir seg i tilfelle utslag på vekten, og det er ikke noe vi ønsker oss. Så spis variert og smakfull mat som gir påskekos og påfyll vi virkelig trenger for å holde oss friske.

Men husk: Man får ikke et godt immunforsvar bare av å gjøre påskeegget sunnere, for man bygger ikke et godt immunforsvar over natten! Det handler om å ha sunne levevaner over tid.  Å være litt sunnere og ekstra bevisst i påsken, kan være et av mange steder der man kan ta tak i seg selv og vanene sine.

Kosthold! Men også fysisk aktivitet og søvn

For å sørge for at kroppen får i seg alle de stoffene den trenger, er det et tilstrekkelig inntak av karbohydrater, proteiner, fett, vitaminer og mineraler som trengs. Med ande ord ingen, hokuspokus. De næringsstoffene kroppen trenger finnes rett og slett i dagligvarebutikken – og spesielt i frukt- og grønnsaksdisken. Antioksidanter er en veldig viktig nøkkelingrediens når det gjelder å styrke immunforsvaret, og det er nettopp disse du finner i frukt- og grønnsaksdisken.

Grønnsaksdisken slår helsekostbutikken!

I tillegg mener vi at det å innta mat regelmessig, å kose seg rundt bordet sammen med andre og oppleve matglede og nyte maten langsomt, også gjør veldig godt for kroppen. Da får man det overskuddet man trenger.

Les også: Grønnsaksdisken slår helsekostbutikken.

Denne påsken kan gi rom for å bruke enda mer tid på å lage den sunne maten

De aller fleste av oss må tilbringe påsken i hjemmene våre. Det gir en fin mulighet til å vie maten litt ekstra omtanke. Kanskje man kan våge seg på noen nye og deilige oppskrifter, og finne noen sunne og friske desserter med frukt og bær!

I tillegg til å innta næringsriktig mat, styrker man immunforsvaret gjennom fysisk aktivitet og rikelig med søvn. Den beste måten å få til et sterkt immunforsvar på, er gjennom å etablere sunne – og varige vaner innen alle disse områdene. Da får man også rikelig med overskudd!

Her er våre påsketips

  • Lag et lekkert fruktfat eller ha skåler med frukt og grønt stående fremme! Det er masse som egner seg, og som tåler å stå ute litt, som cherry tomater, druer, knaskerøtter, sukkererter, blåbær osv. Spar godteri-påskeegget til påskeaften!
  • Fyll gjerne påskeegget med godteri som tar stor plass, enten på grunn av luft i selve godteriet eller på grunn av emballasjen, som kinderegg, marshmallows. Velg også mindre påskeegg.
  • Fyll på med litt nøtter, som er rik på sunne fettsyrer, vitaminer, mineraler og antioksidanter. Men unngå fete og saltede nøtter, som peanøtter og cashewnøtter. Saltede nøtter gjør det ekstra vanskelig å stoppe og spise, og vi skal jo også redusere saltinntaket vårt. Velg naturelle nøtter eller lettsaltede nøtter som valnøtter, paranøtter og pistasjnøtter.
  • Tørket frukt er fint å ha i påskeegget da det er naturlig søtt. Innholdet av vitaminer, mineraler og antioksidanter er relativt høyt i tørket frukt. Men husk at innholdet av naturlig sukker i tørket frukt er mye høyere enn i naturlig frukt – og noen typer tørket frukt er i tillegg tilsatt sukker. Årsaken til at innholdet av sukker er høyere, er fordi vannet er trukket ut som gjør innholdet av næringsstoffer mer konsentrert.
  • Påskeegget kan inneholde ulike «aktiviteter» for hele familien. Dette kan være en morsom måte å få hele familien i fysisk aktivitet!
  • Påsken er kanskje en fin tid å sørge for å få et godt søvnmønster. I ferier stresser vi mindre, noe som er et viktig tiltak for å forbedre søvnkvaliteten.

Denne påsken kan gi rom for å bruke enda mer tid på å lage den sunne maten!

Selv om tiden vi er inne i nå gir flere begrensninger, så gir den også mange muligheter til å bygge nye og gode vaner innen kosthold, fysisk aktivitet og søvn.

Tar man med seg disse nye gode vanene inn i den hektiske hverdagen igjen, vil man merke stor forskjell både på overskudd, humør, helse og energi.

 

Riktig GOD PÅSKE!