Det er overbevisende sammenhengen mellom inntak av frukt, bær og grønnsaker og redusert risiko for hjerte- og karsykdommer og flere hyppig forekommende kreftformer. Dette er konklusjonen i Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer (1). Allikevel spiser bare 20% av den voksne befolkningen anbefalt mengde frukt og grønt (2). Inntaket har økt noe de siste årene, men fortsatt har mange et stort forbedringspotensial i å øke inntaket.

En måte å øke innholdet av grønnsaker i kostholdet er å redusere kjøttmengden. Å spise mer vegetarmat kan være bra både for miljøet og helsen. Det finnes en hel verden av deilige, mettende grønnsaker å ta av for de som vil spise mer grønt og mindre kjøtt.

Under følger en oversikt over næringsrike matvarer du kan bruke til inspirasjon for et kosthold med mindre kjøtt:

Grønnsaker

Vil du erstatte kjøtt har du en hel verden av grønnsaker å ta av. Det er derimot noen grønnsaker som egner bedre både med hensyn til smak, tekstur og næringsstoffer. Her er forslag på noen gode matvarer du kan benytte som erstatning for kjøtt.

Foto: Mills DA

Rødbeten har en herlig frisk farge og tilfører en jordaktig sødme til vegetarretter. Den har også et høyt innhold av fiber, som blant annet er godt for fordøyelsen. Hva med å bruke rødbeter eller søtpotet i stedet for kjøtt neste gang du skal lage burger. Her finner du en deilig oppskrift på søtpotetburger – en vegetarburger selv kjøttelskerne vil trykke til sitt bryst.

Aubergine har en mild smak og er også en kilde til fiber. Aubergine smaker best når den får godgjøre seg lenge sammen med andre smaker, ette