Proteiner er kroppens viktigste byggemateriale, og vi trenger proteiner for å vedlikeholde kroppens celler og vev.  De inneholder essensielle aminosyrer som er livsnødvnedig å få gjennom kostholdet vårt.

Her får du vite mer om hva som er gode proteinkilder i kosten, og hvor mye proteiner vi har behov for.

Proteiner og proteinbehov

Det skjer en kontinuerlig utskiftning av proteinene i kroppen, og vi må derfor stadig fylle på med nye – helst fordelt over flere måltider om dagen. Spiser vi mer proteiner enn kroppen har behov for, går overskuddsproteinene med til energiforbrenning eller omdannes og lagres som fett i kroppen. Men spiser vi mindre enn energibehovet vårt er det viktig at vi spiser proteinrik mat slik at det er fettet og ikke musklene som forsvinner.

De norske næringsanbefalingene sier at 10-20 % av energiinntaket bør komme fra proteiner, som tilsvarer cirka 0,8-1,0 gram per kilo kroppsvekt per dag.

Gode proteinkilder

Kjøtt, fisk, fugl, egg, melk og meieriprodukter er gode proteinkilder. Rene produkter av kjøtt, fisk og fugl gir mer proteiner enn blandingsprodukter som for eksempel kjøttboller og fiskekaker. Fra planteriket er det særlig bønner og linser som er rike på proteiner. Mat som inneholder de essensielle aminosyrer, kaller vi for fullverdige proteiner. Eksempler på dette er mat dyreriket. Men du kan kombinere vegetabilske matvarer og få måltider med fullverdige vegetariske måltid.

Eksempler på proteininnhold i 100 g matvare:

 • Kyllingfilet 24,0 g
 • Ytrefilet 22,0 g
 • Laks, oppdrett 20,0 g
 • Karbonadedeig 19,0 g
 • Torsk 17,0 g
 • Cottage cheese 13,0 g
 • Egg 12,0 g
 • Kokte linser 9,0 g
 • Fruktyoghurt 3,4 g
 • Melk 3,3 g
 • Eple 0,3 g

Proteinrundstykker

grove proteinrundstykker

Lag dine egne enkle sunne proteinrundstykker med cottage cheese!

Lag dine egne grove, saftige og proteinrike rundstykker med cottage cheese, sammalt mel, frø og kjerner. Rundstykkene lages raskt og enkelt med bakepulver.

Kornblanding med tørket frukt

kornblanding med tørket frukt

Yoghurt, kornblanding og tørket frukt er et godt alternativ til frokost, kvelds og et godt mellommåltid.

 

Pannestekt torskefilet med knuste poteteter og soya-og ingefærsjy

Spis fisk minst 2 ganger i uken

Saftig pannestekt torsk med soya og ingefærsaus og rustikke poteter er en fryd for både øyet og ganen og veldig proteinrikt.

kylling og proteinmåltid

Kylling er en veldig god kilde til protein.

Prøv denne oppskriften med et sprøstekt og saftig kyllingbryst med sesongens rotgrønnsaker og urtesaus.

Nøtter

cashewnøtter

Nøtter som cashew, mandler, hassel, pinjekjerner og pistasjenøtter er gode kilder til protein.

Nøtter er allsidige og smakfulle, og ikke minst proppet med næring. Foruten å være en god kilde til sunne essensielle fettsyrer, inneholder også nøtter flere viktige næringsstoffer.

Helsemyndighetene anbefaler oss å spise 20 gram usaltede nøtter om dagen, dette er også Roedes anbefaling. Nøtter holder ikke bare immunsystemet på topp og senker kolesterolet, forskning viser også at nøtter kan forebygge hjerte- og karsykdommer.

Prøv ut Roede-kostholdet på et av våre kurs!

Roede-metoden handler om å bygge gode vaner, inkludert et godt immunforsvar og en frisk kropp. Kursene er basert på den nyeste forskningen om helse, ernæring og om hva som skal til for å få til varige forandringer.

Vi holder online kurs og fysiske kurs for sunne livsstilsendringer, hvor vi snakker om Roede-metoden, som gir deg store og små verktøy for å få det til. Og det funker, 9 av 10 lykkes på Roede-kurs!

Finn kurs her