Om man tar en titt rundt i butikkene og på treningssentre, skulle en tro at kroppen har et stort behov for protein. For det selges proteinbarer, proteinshaker og alt mulig av proteinberikede produkter. Men trenger vi virkelig dette?

Her kan du lese mer om proteiner og hvor mye du trenger, og hvilke matkilder som er best – og hvorfor vi egentlig ikke trenger disse proteinproduktene.

Hvor mye trenger du

Proteiner er kroppens viktigste byggemateriale, og vi trenger proteiner for å vedlikeholde kroppens celler og vev. Det skjer en kontinuerlig utskiftning av proteinene i kroppen, og vi må derfor stadig fylle på med nye – helst fordelt over flere måltider om dagen.

Proteinbehov uttrykkes ofte i energiprosent. De norske næringsanbefalingene sier at 10-20 % av energiinntaket bør komme fra proteiner, som tilsvarer cirka 0,8-1,0 gram per kilo kroppsvekt per dag. Roede-kostholdet kan betegnes som et proteinrikt kosthold, og proteininntaket ligger litt høyere, vanligvis på rundt 20-25 % per dag.

Enten man følger Roede-metoden eller ikke, vil de aller fleste stort sett klare å dekke proteinbehovet via de vanlige måltidene i løpet av dagen (personer som er svært fysisk aktive kan ha behov for mer).

En viktig grunn til at vi ikke trenger ekstra tilskudd i form av produkter beriket med proteiner, er at hvis vi spiser mer proteiner enn kroppen har behov for, går overskuddsproteinene med til energiforbrenning eller omdannes og lagres som fett i kroppen.

Les også: 5 vanlige proteinmyter

Eksempler på vegetariske kilder til protein er korn, ris, mais, bønner, erter, linser og nøtter.

Hva er egentlig aminosyrer?

Når man snakker om proteiner, snakker man også ofte om aminosyrer. Et protein består av mindre bestanddeler som heter aminosyrer. Aminosyrene binder seg sammen til lange kjeder. Hvert protein har en unik rekkefølge av aminosyrer. Denne rekkefølgen bestemmer hvilke egenskaper proteinet har og hvordan det fungerer i kroppen.

22 av aminosyrene er livsnødvendige. Kroppen klarer å omforme de fleste av disse selv etter behov, men 8-9 aminosyrer må tilføres via maten vi spiser. Disse kaller vi essensielle aminosyrer (valin, isoleucin, leucin, lysin, metionin, fenylalamin, tryptofan og treonin).

I utgangspunktet produseres aminosyrer kun i planteriket. Derfor er vi avhengige av å få tilført proteiner gjennom kosten. Dette gjør vi enten ved å spise planteetende dyr, en variasjon av ulike planter og kornvekster, eller ved å spise begge deler.