Pollen til besvær!

Nettopp kommet i gang med treningen igjen, men merker en liten “brems” i motivasjon nå på grunn av pollenallergi?

Mange vil i pollensesong være plaget av allergisymptomer slik som tett og rennende nese, nysing og kløe i øynene. Dette er symptomer som fort kan redusere allmenntilstand og går ut over pust og astmaproblematikk. Dersom du øker intensitet på trening og økt fysisk aktivitet, så vil pust og puls naturlig nok stige deretter, og igjen føre til ekstra pustebesvær hos pollenallergikere. Økende mengde med pollen i luften vil da forverre din evne til å yte, da du vil slite med å trekke pusten og forhindre utnyttelse av normalt oksygenopptak.

Norges Astma- og Allergiforbund kommer med nyttige råd for å beholde motivasjonen for økt aktivitet og kunne fortsette med regelmessig treningsøkter i hverdagen selv om pollensesongen er et faktum.

Bruk medisiner aktivt som hjelpemiddel

Forebyggende allergimedisin i forkant av symptomer kan dempe plagene. Det er uansett viktig å følge legens anbefalinger og huske å ta medisiner i forbindelse med fysisk aktivitet. Medisiner komme i flere varianter som tabletter, nesespray, kortisonsprøyte eller vaksine. For å fortsette å være fysisk aktiv i høysesong for pollenspredning så er medisiner en god hjelp for å motvirke symptomene.

Hold på aktivitetsmengden

Det gir generelt økt helsegevinst å følge de statlige anbefalingene om rundt 30 min rask daglig gange. Så kort heller ned turen eller skift omgivelser dersom allergisymptomene blir plagsomme.

Du kan fortsette med treningsmengden og holde deg aktiv ved å skifte omgivelser og velge treningsarenaer som er mer beskyttet for pollenspredning. Bytt gjerne ut sykkeltur med svømmehall, eller juster ned tempoet fra løpetur til gåtur i høysesongdager. Trening kan nemlig trigge ekstra allergisymptomer. Men det er viktig å ha med seg at dersom en allergiker er i bedre fysisk form, så vil den tåle større fysisk påkjenning i sesong enn de som er mindre trent. Det skal altså mer til for å utvikle anstrengelseastma i pollensesong for de som holder fysisk aktivitet vedvarende gjennom hele året, enn de som er utrent.

Det er uansett anbefalt å sitte mindre om man er aktiv fra før av eller mindre aktiv.

Mange som har pollenallergi kan reagerer på matvarer slik som ulike typer frukt, bær, nøtter og krydder. Dette skyldes en kryssreaksjon der kroppen reagerer på stoffer i maten som ligner på pollen. Typiske matvarer kan være rått eple/gulrot og nøtter der man får ekstra kløe i munn og hals, samt hovne slimhinner. Enkelte reagerer bare på matvarer i pollensesong, andre hele året. Men dersom matvarer er kokt/skrelt, så tåles som oftest matvaren bedre.

Tips for å opprettholde treningen for pollenallergikere

  • Ta alltid medisiner i pollensesong, selv om du ikke merker symptomer så virker de forebyggende
  • Velg heler vannaktiviteter som svømming, padling eller roing for å minimere støv og pollen i lufta
  • Tren innendørs på treningsstudio, i basseng eller lagspill i hall
  • Spredning av pollen er på sitt høyeste når det er lysest og varmes på dagen, unngå dette som treningstid
  • Regn og annen nedbør gjør det lettere å trene utendørs for pollenallergikere
  • Ta med deg medisiner som er hurtigvirkende når du skal trene utendørs
  • Kjenn på dagsformen, og unngå å presse deg på dager med mye pollen i luften
  • Tørk klær innendørs i sesong, og skift ofte klær for å unngå problemer med unødig mye eksponering fra tekstiler
  • Ta imot veiledning fra fastlege, allergi eller idrettslege
  • Bruk solbriller for å motvirke symptomer på øyet

Følg med på pollenvarsel

Dersom du har en påvist pollenallergi så er du nok allerede oppmerksom på når du har gode og dårlige dager. Følg din egen dagsform, og tilpasse intensitet på treningsøkten og ikke press deg selv, særlig om du opplever pustebesvær eller astmasymptomer. Du vil finne god oversikt over pollenspredning på Astma- og Allergiforbundets hjemmesider. 

Vær obs på kryssreaksjoner i pollensesong

Powered by Labrador CMS