Nytt råd om bearbeidet og rødt kjøtt?

Det har nylig kommet en rapport som ser på sammenhengen mellom kjøtt og kreft, den er klar på at bearbeidede kjøttprodukter gir en økt kreftrisiko, mens inntak av rødt kjøtt har en sannsynlig økt risiko. Bør vi nå spise mindre kjøtt i frykt for kreft?

Sist uke utga International Agency for Research on Cancer (IARC) en rapport om Rødt kjøtt og kreftrisiko på vegne av World Health Organization (WHO). Rapporten handler om hvilken kreftrisiko inntak av bearbeidet og rødt kjøtt utgjør. Rapporten skapte naturlig nok både mye oppmerksomhet i mediene og skremsel blant kjøttspisere over det ganske land.

Sånn jeg ser det, og mange med meg, er det flere fordeler med å kutte ned på kjøttforbruket, hvor av frykten for kreft verken bør eller trenger å være den viktigste. Det er også sånn at rådet om å redusere inntaket av bearbeidet og rødt kjøtt ikke er nytt. Allerede i 2011 da myndighetene kom med sine nye kostråd, ble det anbefalt å redusere inntak av bearbeidet og rødt kjøtt på grunn av sannsynlig kreftrisiko.

Rådet skapte mye debatt den gangen også, selv om det i prinsippet ikke var nytt at myndighetene anbefalte å begrense inntaket av visse kjøttvarer også lenge før det. Tidligere var rådet imidlertid spesielt knyttet til bearbeidet kjøtt, og begrunnet i innholdet av mettet fett og salt.

Det har helt siden 70-tallet vært snakk om en kobling mellom kjøtt og kreft. Man har bare ikke forstått mekanismene. Var det fettinnholdet, konserveringsmetodene med salting og røking, tilberedningsmetodene med steking på høye temperaturer, var det noe med proteinene eller var det andre faktorer?

Det man har sett er at vegetarianere og andre som ikke spiser rødt kjøtt har mindre forekomst av kreft i mage og tarm, er mindre utsatt for hjerte- og karsykdommer og har lavere forekomst av flere andre kreftformer. Frem til 90- tallet var det fettet som var svarteper her, men nyere forskning peker mer og mer i retning av kreftfremkallende stoffer. De har nå klart å vise en klar sammenheng mellom bearbeidet kjøtt og økt risiko for kreft i tarmen og rødt kjøtt viser en sannsynlig sammenheng.

Rådet om å begrense inntaket av bearbeidet og rødt kjøtt er sånn sett styrket. Men er det bare negativt? Jeg tror ikke det. Jeg tenker det vil være positivt av hensyn til både miljø, fordeling av klodens ressurser og ernæring om vi alle begrenser forbruket av rødt kjøtt.

Vi kan med fordel også spise mer fisk, både fet og mager – rosa og hvit – fisk er en god proteinkilde og inneholder mange nyttige næringsstoffer. Fra den fete fisken får vi de essensielle marine omega-3 fettsyrene og fra den magre hvite fisken får vi blant annet jod.

Det vil være en stor gevinst for både miljøet og helsen om vi bytter ut noe av kjøttvarene med mer plantebasert kost som grønnsaker, frukt, bønner og linser, brød og kornvarer. Med Roede-metoden får du inspirasjon til et variert kosthold med mye frukt og grønt – men også med plass til kjøtt:

Det må ikke være enten-eller! Jeg er virkelig ikke tilhenger av noen enten-elle-tankegang knyttet til mat. Jeg mener alt må være lov av og til – også en saftig god biff!

Innlegget er etter inspirasjon av Marion Nestlé sin kommentar til rapporten i CNN News. Marion Nestle er en meget dyktig og anerkjent ernæringsfysiolog og skribent som har utgitt en rekke bøker om kosthold og politikk.

Les hennes innlegg her: “The other benefit to eating less red meat.”  

Beste hilsen Kari

Hvordan forholder du deg til virvaret rundt bearbeidet og rødt kjøtt?

Powered by Labrador CMS