Naturens skatter

Vi er heldige som bor i et land med uberørt natur, ren luft og friskt vann. Her vokser frukt, bær og grønnsaker som er fulle av vitaminer som kroppen vår trenger. Ved å utnytte naturens skatter blir ikke bare kostholdet vårt sunnere. Det bidrar også til et mer bærekraftig kosthold.

Vår egen middelhavskost

På tross av vårt rustikke klima og jordsmonn, produserer vi mange gode og sunne råvarer som kan sidestilles med den populære middelhavskosten. Frukt, bær, rotgrønnsaker, rug, havre og bygg er noen eksempler på råvarer som vokser her i Norge. Disse råvarene beskytter oss mot sykdommer som diabetes og hjerte- og karsykdommer. Det nordiske kostholdet er i tillegg forenlig med et bærekraftig kosthold, noe som betyr at det er godt for både kroppen og miljøet.

Et sunt og bærekraftig kosthold

Hvis vi alle gjør litt – gjør vi sammen en stor forskjell!

Ved å velge råvarer fra lokale produsenter, sesongbaserte råvarer, redusere kjøttforbruket og øke inntaket av plantebasert mat, bidrar du til et bedre miljømessig og bærekraftig kosthold. Et bærekraftig kosthold handler også om å redusere matsvinn.

Her er 9 tips hentet fra Fremtiden i våre hender om hvordan du kan redusere ditt matsvinn:

  1. Legg ikke ut på handletur uten handleliste. Før du handler mat, bør du planlegge hva du skal kjøpe.
  2. Gå ikke på handletur på tom mage. Når du er sulten handler du ofte mer mat enn du trenger.
  3. Hold orden i kjøleskap og skap. Gi matvarene faste plasser, så holder du oversikt over hva du har til enhver tid.
  4. Vis respekt for hygiene og temperatur. Vær nøye med hygienen på kjøkkenet. Avkjøl restemat og oppbevar den i tette bokser. Kjøleskapet bør være 4° eller lavere. Kjøtt og fisk bør ligge nederst der det er kaldest.
  5. Vær rustet til å utnytte matrestene i nye retter. Ha alltid nødvendige basisvarer som mel, egg og pasta tilgjengelig.
  6. Lytt til erfarne restebrukere. Det finnes mange, gode resteoppskrifter på Matvett.no.
  7. Bruk syn, lukt og smak for å sjekke om maten er holdbar. Mat som er merket ”best før” kan vanligvis spises etter angitt dato.
  8. Spar på restene og frys dem ned om nødvendig.
  9. Frys ned matvarer i tide og i passe store porsjoner. Det er ingen skam å tine opp bare det du trenger.

Les også: Bli en matredder du også av Mette Nygård Havre, fra folkebevegelsen “Spis opp maten”.

Powered by Labrador CMS