Hei! Jeg heter Marianne Knudsen. Jeg er 41 år gammel, og kommer fra Frekhaug, i Meland kommune i Hordaland. I år var jeg så heldig å vinne Grete Roede-prisen «Årets motivator», for min innsats med å legge om min livsstil. Her vil jeg fortelle litt om reisen jeg har hatt med Grete Roede.

Jeg har alltid kjent på at jeg ikke burde være så tung og stor som jeg var. Men sorgen over å være såpass stor og tung fikk meg bare til å trøstespise enda mer. Jeg følte jeg ikke passet inn i det miljøet/samfunn jeg levde i. Jeg var ikke glad i/stolt av meg selv. Jeg var en storspiser, spesielt på snop, chips og usunn mat. Jeg klarte ikke begrense meg, og spiste langt over smertegrensen.

Hver gang jeg gravde meg så dypt ned i en negativ og depressiv tankegang om meg selv, tok det lang tid å bryte ut av det! Utad var jeg en glad og morsom person, men jeg gråt innvendig…

Mange mislykkede forsøk

Etter utallige mislykkede forsøk på å gå ned i vekt i form av ekstreme dietter og kjappe løsninger (pulverkurer og liknende) innså jeg at Grete Roede var min beste løsning på problemet. For da kunne jeg spise “vanlig mat”, møte mennesker i samme situasjon og få støtte og hjelp fra en kursleder som var uten fordommer, og som heller ikke kom med stygge kommentarer på kroppen min – jeg har alltid vært så redd for stygge kommentarer da det gjør vondere enn piskeslag!!

Det hele begynte sommeren 2015. Da sluttet jeg tvert med alt som heter snop, snacks, “fastfood”, og etterhvert har jeg også kuttet ut alkohol. Kiloene begynte for alvor å forsvinne, og jeg har hele tiden hatt Roede-metoden i hodet – både i kursdeltaker-perioder, og på egenhånd. For jeg har ikke gått på kurs kontinuerlig i hele min vektprosess, noe jeg vel egentlig burde ha gjort, for da ville det hele tatt kortere tid.

Mene gangene jeg prøvde å gå ned i vekt alene, begynte heldigvis kiloene å slippe taket etterhvert som målet mitt ble klart for meg.

Dette er bilde av Roede-festen 2017, der jeg mottok prisen min.

Utfordringer underveis

Det har selvsagt vært flere utfordringer underveis, men når jeg først hadde bestemt meg for hva jeg ville, var veien videre å oppføre seg deretter, og i alle utfordrende situasjoner passet jeg på å øve meg på min nye livsstil, og mine nye vaner. Resultatet er 60 kilos vektredusjon.

Jeg har vært veldig streng med meg selv, og lenge følte jeg at jeg måtte være perfekt og lykkelig hele tiden for å lykkes. Nå vet jeg bedre enn det, og livet har lært meg at det å streve med å bli perfekt bare er en trist og lei prosess som ikke fører med seg noe godt. Jeg har gjort mitt ytterste for å lykkes med min livsstilsendring og jeg er personlig godt fornøyd med ha det slik jeg har det når.

 

Bli frisk

Mitt store mål var å bli friskere, sunnere og gladere i meg selv og føle meg fin, og det har jeg oppnådd! Men det å ta vare på og forbedre helsen dreide seg ikke bare om fysisk helse, men vel så viktig den psykiske/mentale delen av helsen min. Det har jeg også klart. Også hadde jeg en drøm om å bli kursleder..

Jeg har ikke et helt klart vektmål, men veien videre er å finne den trivselsvekten som passer min kropp. I prosessen min ble jeg veldig glad i trening, fjellturer, vektløfting og løping, og dette har gitt meg en mye muskelmasse! Det er jeg stolt av, og den vil jeg ta vare på.

Min beste erfaring i denne store livsstilsendring er at det som får ta sin tid gir det beste resultatet.

Jeg føler meg som et nytt menneske som har fått et nytt liv og en ny sjanse – og likevel er jeg den samme Marianne! Det er bare en bedre versjon av meg selv som jeg våger å være stolt av. Og nå tar glede større plass i livet enn sorger, og jeg klarer å plassere mine «laster» der de hører hjemme, nemlig bak meg. Ingen vits å snu seg etter dem!

Les gjerne mer om min kamp i min blogg her

Marianne har nå begynt som Roede-kursleder – se hennes kursleder-side her