”Du må forholde deg til en lang rekke NEI-mat på Roede-kurs ” Det finnes mange oppfatninger om Roede-kurset som ikke stemmer – her knuser vi noen av mytene:

“På Roede-kurs må du veie all maten»

NEI vi anbefaler bare å veie maten i starten for å bygge opp et godt øyemål. Det er særlig lett å overspise på karbohydrater – derfor veier vi brød, pasta og ris i starten. Når du etter kort tid har lært å vurdere mengde utfra øyemål, kan du sette bort kjøkkenvekten.

«På Roede-kurs må du telle kalorier hele tiden»

NEI – du teller bare kalorier i starten for å bli kjent med hvilke mengder du bør spise av ulike matvarer. Du oppdager raskt hvilke matvarer som er smarte å inkludere i det daglige kostholdet og hvilke som bør begrenses, og da trenger du ikke lenger å telle kalorier hver dag.

«Du kan ikke spise det samme som resten av familien når du går på Roede-kurs»

NEI – Roede-kostholdet passer for hele familien. Både oppskrifter og menyforslag består av sunn og god mat som dere kan spise sammen. Når du skal ned i vekt må du bare passe ekstra på mengdene du spiser. Mange opplever at hele familien får bedre vaner etter at mor eller far har gått på Roede-kurs.

“Roede-kostholdet er veldig magert

NEI – fett er et livsviktig næringsstoff som du trenger litt av hver dag – også når du skal ned i vekt. Fordi fett, både sunt og usunt, er svært energirikt, handler det imidlertid om å velge riktig fett i riktige mengder. I praksis betyr det mindre smør, fløte, fete oster og pølser, og mer fet fisk, plantemargarin, oljer, nøtter, kjerner og avokado.

“Du må bruke light- og lettprodukter når du følger Roede-kostholdet

NEI du trenger ikke bruke light og lettprodukter. På våre kurs lærer du mye om sunne matvarevalg, men det er opp til deg hvilke matvarer du velger. Vi anbefaler å velge de magre meieri- og kjøttproduktene, som er i tråd med de offesielle kostrådene. Når det gjelder det søte, kunstig søtet eller ikke, anbefaler vi et moderat inntak.

«Du må forholde deg til en lang rekke NEI-mat på Roede-kurs»

NEI – det er ingen matvare som er forbudt å spise på Roede-kurs . Vi bruker begrepene JA-mat, LITT-mat, OBS-mat, hjertevennlig mat og kosemerker for å vise deg hvilke matvarer du kan spise mer av og hvilke matvarer du bør spise mindre av, for å få et sunt kosthold og oppnå en sunn vektreduksjon.

“Roede-metoden er krevende; jeg må legge om hele livsstilen. Jeg vil jo bare ned i vekt!

NEI du går ned i vekt selv med små justeringer av kostholdet og aktivitetsnivået. Hvor store endringer du ønsker å gjennomføre, velger du selv. Du må være innstilt på at endringene du gjør skal vare etter at kurset er ferdig. Roede-metoden er nemlig ingen ”kur”, men en varig justering av din livsstil.

“Du går lite ned i vekt på Roede-kurs – og det tar lang tid

NEI du velger selv, i samråd med din kursleder, hvor mye og hvor raskt du vil gå ned i vekt på et Roede-kurs. For en sunn og varig vektreduksjon anbefaler vi at du går ned en halv kilo til en kilo i uken, noe som gjør det lettere å leve som vanlig underveis, og beholde vekttapet. På et halvår kan du regne med å gå ned fra 12-25 kilo!

“Roede-kurs er en slankekur, og du går opp i vekt igjen etterpå

NEI Roede-metoden er ingen kur, men en livsstilsendring. Du innarbeider nye sunne vaner som du tar med deg videre. Faller du tilbake til det kostholdet du hadde før kurset, vil du gå opp i vekt. For å hjelpe deg videre, tilbyr vi Hold Vekten kurs, som hjelper deg å holde på de nye vanene og den nye trivselsvekten.

«Det er mer effektivt å trene seg ned i vekt»

NEI – faktisk er det slik at trening tar gram – kosthold tar kilo! Når du skal ned i vekt oppnås langt større effekt av å endre kostholdet enn hva du kan oppnå med trening alene. Det hevdes at 90 % av et vekttap kan tilskrives kostholdsendringer, mens bare 10 % tilskrives mer trening. Vi anbefaler at du har fokus på både kosthold og fysisk aktivitet for å få den beste effekten på kort og lang sikt.

Les også Kaloritelling – elsket og hatet

Med ønske om et sunt år – hilsen Kari