Noen av våre ypperste trendforskere fra Pejgruppen forsker på trender og forbrukeratferd innen livsstil. De har sett inn i kulen som viser 8 tydelige trend retninger innen forbrukeratferd som kan være interessant for oss å kjenne til.

Her er mine betraktninger rundt disse 8 megatrendene

Flere investerer i reiser og opplevelser

# 1 Megatrend – Det gode liv versjon 3

I dag er vi forbrukere stort sett mettet med materielle ting – vi lever det gode liv, vi har alt vi trenger og litt til. Derfor har mye av vår økonomi gått til å søke nye opplevelser. Å reise – tilfredsstiller behovet for å oppleve nye ting og derfor har reiselivsbransjen vært den store vinneren en god periode.

Men vi forbrukere tar et steg videre – opplevelser er kortvarige og flyktige, en ferie slutter alltid like etter den har begynt.  Det vi ønsker nå er å gå i en retning av å leve det gode liv ved å investere i produkter, service og opplevelser som gir en vedvarende forandring til et bedre liv – hvor det indre er i balanse med det ytre.

Finn tilbake overskudd og energi ved å koble på det indre følelsesbildet ditt

# 2 Megatrend – Balanse mellom det ytre og det indre

I dag har det hovedsakelig vært fokus på det ytre. Å  se godt ut for en hver pris.  Men det er ikke lenger nok. Den nye trenden er at også skal ha det godt med seg selv, med sin kropp og med sitt sinn. Så den store forskjellen er at man ikke bare skal se godt, ut man skal også oppleve å ha det godt med seg selv. Dette vil føre til at forbrukerne vil søke mot helseorientert kosthold, kleskolleksjoner, relevante aktører innen livsstil og mindfullness vil kunne få en oppblomstring.

Sover du nok??

# 3 Megatrend Søvn

I en travel og stressende hverdag og med mange digitale forstyrrelser har søvn blitt en mangelvare. Det har blitt stor interesse for viktigheten av søvn og god søvn blir det nye statussymbolet. Man ser derfor en økt trend i retning av å skape ulike “soveuniverser” som ivaretar behovet for å finne roen og ta en lur. Eksempler på dette er cafèer og hoteller som tilrettelegger for powernap og disse vinner innpass i markedet. Det er  også økt interesse for innredning og fargevalg av hjemmets hellige rom, soverommet.

Ved å holde på det sosiale nettverket ditt vil du få det enklere å takle mentale nederlag

#4 Megatrend – Mental helse

Det vil være en endring i folks holdning til mental helse – det vil bli mye mer åpenhet rundt hvordan psykiske lidelser som stress, depresjon og angst oppleves og håndteres. Mental helse er viktig i forhold til den overordnede trenden som dreier seg om velvære og det å ha det godt med seg selv. Her ser man nå starten på at det åpner arenaer  som kafeer hvor du kan treffe noen å prate med.

#5 Megatrend – Bekjempe forstyrrelser

I dag lever vi i en verden full av forstyrrelser og mange har blitt informasjons-avhengige og tilgjengelige på digitale plattformer.  Studier viser at vi klarer ikke å holde fokus mer enn 8 sekunder fordi vi forstyrres av konstante inntrykk. Det som er oppsiktsvekkende er at denne informasjons-avhengigheten er like farlig som alkoholavhengighet. Tiden er nå inne å skape fokus igjen – trenden går i retning av å endre forstyrrende miljøer til miljøer som hjelper oss å holde fokus ved å for eksempel endre forstyrrende arbeidsmiljøer eller inkludere nye produkter som kan bidra til mer fokus.

Mer tid i naturen, vekk fra interaksjon skaper en god arena for avkobling

#6 Megatrend – Søke stillhet

I en verden hvor det er mye forstyrrelser og larm søker vi etter arenaer for stillhet. Trenden viser at vi ønsker et mer fokusert og nærværende og ekte liv. Og flere vil fokusere på hjelpemidler mot stress og konsentrasjonsvansker. Stilletid vil være viktig å prioritere for seg selv og markedet vil nok bygge opp stille universer, restauranter og stille reiser.

Flere velger rene råvarer, kjøper lokal mat og tenker mer bærekraftig

#7 Megatrend – Gjennomsiktighet / renhet

Mange forbrukere har følt seg snytt når de kjøper produkter fordi det lever ikke opp til reklamen og forventningene. Forbrukere krever mer ærlig og gjennomsiktelig markedsføring. Det blir viktigere at det er riktig og ærlig beskrivelse av det produktet de skaffer seg, og forbruker vil være mer og mer rasjonell i forhold til sine kjøp. De er allerede i gang næringsmiddelindustrien har man kalt trenden ren eller gjennomsiktelig.

# 8 Megatrend – Behov for å bruke sansene

I en hverdag hvor det digitale har tatt overhånd på de fleste gjøremål ser forbruker et savn for å være fysisk i en ikke fysisk verden. Vi har behov for å bruke våre taktile sanser til mer enn bare å trykke på mobilen eller tastaturet. Det uttrykker seg og forstørres gjennom det vi omgir oss med av ting interiør og det vi har på oss.

Vi trenger mer enn noen gang å fysisk stimulere oss selv of oppleve myke, rue og overflater med kontrast til alt det harde og plastiske.

Roede-metoden – En mentor i livsstilsendring

Kjenner du deg igjen i disse trendene og ønsker å leve et liv i balanse, men føler at du trenger en mentor på veien?

I Roede-metoden har vi store og små verktøy som kan hjelpe til å holde fokus når du ønsker en langsiktig livsstilsendring – for i det store å hele handler det om å etablere gode vaner innenfor kosthold og aktivitet som man kan leve med på sikt, uten at de skal gå på bekostning av matglede og et godt liv.

Det kan være en krevende prosess å etablere vaner som varer, men det er verdt jobben for å få et langsiktig resultat og for å få det godt med seg selv, med sin kropp og med sitt sinn.

Det handler ikke om hvor mange kilo du går ned, men om alt du får i tillegg – som overskudd, energi og mestringsglede!

Unni