….men som egentlig ikke er det

Nylig bidro jeg til en sak i Aftenposten.no om typiske matvarer vi tror er sunne, men som egentlig ikke er det.

Dette er et viktig budskap, så her vil jeg dele noe av det som kom frem i artikkelen. Her er det altså snakk om matvarer som kan ha rykte på seg å være sunne, eller som presenteres som sunne på innpakkningen, men som man egentlig bør passe seg litt for. Spiser man for mye av disse matvarene, kan det nemlig lett ende opp med et kalorioverskudd, som på sikt kan føre til vektøkning.

Her er noen typiske matvarer det gjelder å være litt oppmerksom på.

Grønnsakspasta

Toro har en serie fersk pasta som inneholder 40 prosent grønnsaker. Men betyr det at den er sunn? Vel… for kaloriinnholdet er omtrent det samme som vanlig fersk pasta og fersk fullkornspasta. Næringsinnholdet er også nokså likt. Grønnsaksvarianten har litt mer proteiner og kostfiber enn vanlig pasta, men det er ikke så mye at det vil utgjøre en stor forskjell å gå for grønnsaksvarianten. Innholdet av karbohydrater og fett er omtrent likt.

At pastaen inneholder mer grønnsaker er bra, men det betyr ikke at man kan kutte ut friske grønnsaker. De hører alltid med!

 

Kjeks

Kjekshyllene i butikken blir bare større og større. Noen kjeks presenteres som litt sunnere enn andre, som for eksempel Kornmo og Bixit fullkornsbarer. De inneholder gjerne mindre sukker og mindre fett og mer fiber enn mange andre kjekstyper, men de bør likevel ikke inntas hver dag. Det er fordi slike kjeks ofte kommer i tillegg til alt annet man spiser, og da kan det lett ende med et overskudd av kalorier.  “Sunnere” kjeks er imidlertid gode å innta når man for eksempel er ute på lange turer og trenger rask energi.

Sushi

Sushi kan absolutt være et sunnere måltid enn mye annen take-away mat. I tillegg inneholder sushi også langt mindre salt – så lenge man begrenser mengden soyasaus. I sushi får man både mager og fet fisk, og begge sorter bidrar med verdifulle proteiner. Mager fisk er kalorifattig og en god kilde til jod, mens fet fisk bidra med vitamin D og omega-3. Velger man rene fiskebiter – som er rå eller dampet, og uten ris gjør man et magert og sunt valg,.

Sushien kan imidlertid bli en kaloribombe om man velger store sushibiter med mye ris. Sushi-ris inneholder en del raske karbohydrater og er i tillegg tilsatt sukker og eddik. Videre kan det bli ekstra kaloririkt når man velger sushibiter som er fritert, eller biter som inneholder mye majones og kremost. Fet fisk som laks er også kaloririkt, men dette er likevel noe vi anbefales å spise mer av, da det er en kilde til sunt fett. En annen ting som gjør sushi “usunt” er at retten som oftest inneholder svært lite grønnsaker.

Hvis man skal spise sushi og samtidig prøve å begrense energimengden gjelder det altså å ta kloke og bevisste valg!

Pesto

Pesto er en helt grei ingrediens å bruke i matlaging, og består av flere sunne ingredienser. Samtidig er pesto en ganske kaloririk saus, som inneholder mye umettet fett fra planteoljer – og dermed mye kalorier. Pestoen vi kjøper i butikken har varierende næringsinnhold. Jo mer olje jo mer fett inneholder den – og jo mer kalorier. Innhold av ost, pinjekjerner og nøtter øker også fettinnholdet. Pesto inneholder dessuten også en del salt, som man bør være obs på. Et tips er å lage pestoen selv, for da kan man justere alt innholdet. Det viktigste rådet er nok å begrense mengden man inntar. Pesto har mye smak, og man trenger ikke store mengder for å få en god smaksopplevelse! I tillegg kan det være fornuftig å variere type pastasaus man bruker, og eksempelvis velge tomatsaus noen ganger.

Glutenfritt

Til tross for at bare 1-3% av befolkningen har cøliaki, har det vært en enorm økning i antalle glutenfrie produkter på markedet. Dette er selvsagt gode nyheter for dem som har cøliaki, men mange har nok dessverre misforstått og tror dette er en sunn greie. I glutenfrie varer er proteinet gluten tatt bort, mens stivelsen blir igjen. Og det er nettopp stivelse man bør kutte ned på om man vil ned i vekt. Glutenfrie produkter er ofte også mindre næringsrike enn de tilsvarende glutenholdige produktene, og inneholder blant annet mindre kostfiber og mineraler, og ofte mange raske karbohydrater. Tåler gluten, er det absolutt ingen grunn til å kutte ut matvarer som inneholder gluten.

Chips med mindre fett

Det finnes flere typer potetgull på markedet som inneholder mindre fett. Her er det ikke snakk om at de inneholder veldig lite fett, men mindre enn vanlig potetgull. Dette er jo bra. Problemet er imidlertid innholdet av salt. En pose potetgull med mindre fett inneholder nesten tre ganger så mye salt som en pose vanlig salt potetgull. Grunnen til at det tilsettes så mye salt er fordi fett er en smaksforsterker. Når fettet fjernes må man erstatte med noe annet så man beholder den gode smaken.

Yoghurtis

Mange forbinder ord som “yoghurt” og “gresk stil” med noe som er sunt. Men her må man imidlertid passe på. Hvis man sammenlikner vanlig jordbær kule-is med yoghurt-isen Dream Greek Style, inneholder sistnevnte både flere kalorier og mer mettet fett. Andel karbohydrater er omtrent den samme. Så her gjelder det å passe på ikke å innta en stor mengde yoghurt-is fordi den er så “sunn”! Da er det egentlig mye smartere å ta en liten kule med den vanlig jordbær-isen. Les varedeklarasjonen, er vårt råd!

Sportsbarer

Hvis målet med treningen er å gå ned i vekt kan vinningen fort gå opp i spinningen om man tar seg en sportsbar etter treningen. Mange av barene inneholder både mye kalorier og sukker. I verste fall kan du innta mer kalorier enn du forbrukte under treningsøkten. Da er et bedre alternativ å spise et eple eller banan og drikke et glass melk.

Tørket frukt

Er du sugen på noe søtt kan tørket frukt og bær være et fint alternativ til godteri. Men husk at tørket frukt inneholder mye sukker, selv om det er i naturlig form. For det er ikke sånn at en frukt inneholder like mange kalorier i fersk og tørket form. Fersk frukt inneholder mye vann som fordampes under tørking. Da blir konsentrasjonen av sukker høyere – som gjør kaloriinnholdet høyere per 100 gram. Tørket aprikos inneholder for eksempel nesten fem ganger så mange kalorier som fersk aprikos. Vær også obs på at mye av den tørkede frukten man får i butikken ofte inneholder tilsatt sukker i tillegg!

Hjemmelaget knekkebrød

Vanlige hjemmelagde knekkebrød som man kjøper i butikken er nok dessverre like industrielt fremstilt som “vanlige” knekkebrød. Men det kan likevel være noen fordeler med denne typen knekkebrød, særlig når det gjelder fibermengde. Men så inneholder de gjerne en del nøtter og frø som gjør at kaloriinnholdet blir høyere enn vanlig knekkebrød. Et hjemmelaget knekkebrød har gjerne like mye energi eller mer enn én brødskive, mens med vanlige knekkebrød vil to stykker av disse tilsvare en brødskive energimessig.

Husk også å ta en titt på hva du har oppå knekkebrødet. For til syvende og sist er det nok dette som teller aller mest!