Nå er krydderurtene på sitt beste, og du finner dem frodige og velduftende i grønnsaksdisken. Krydderurtene kan løfte rettene dine til magiske høyder, både hva smak og utseende gjelder! Men lurer du på hvilken krydderurt skal du velge?

Hjemmelaget tortillachipos med urtedip – her har jeg blandet både finhakket timian, koriander, kjørvel, gressløk for å nevne noen.

Urtene trives veldig godt ute nå om sommeren, så bruk dem nå som de er på sitt beste! De kan piffe opp kjedelige brødskiver og enkle knekkebrød, eller smaksette og dresse opp både middager og desserter – så her er mulighetene mange. Som du sikkert kjenner til, spiser vi alt for mye salt i hverdagen. Krydderurter kan derimot være gode smaksettere, som med fordel kan erstatte noe av saltet vi bruker i kosten vår.

Visste du forresten at krydderurter generelt er næringsrike og inneholder blant annet vitamin C, antioksidanter, folat, kalsium, magnesium, kopper og kostfiber?

Så selv om vi ikke nødvendigvis spiser så store mengder krydderurter, er det iallefall godt å vite at det uansett er et smart og sunt valg når du først skal smaksette maten.


Hvilke krydderurter skal jeg velge?

Ha gjerne litt forskjellige krydderurter stående – og kombiner gjerne flere i samme rett!

Nei, det er ikke alltid like lett å vite hvilke urter man skal velge, og hvilke urter som passer til hvilke retter. Her gir vi deg en enkel guide på noen av våre kjente og kjære krydderurter, og hva de passer til.

Gressløk
Gressløk trives godt i norske hager, og vi forbinder den ofte som et fargerikt innslag i omeletter og eggerøre. Den smaker veldig godt i grønne salater, dressinger og i potetsalat eller med kokte poteter. Visste du forresten at de lilla gressløk-blomstene kan spises? Smak og pynt gjerne retten med disse nydelige blomstene.

Persille og bladpersille
Persille er nok en av de vanligste krydderurtene i Norge, og er en veldig anvendelig krydderurt som passer godt i salater, supper og gryter både av fisk og kjøtt. Persille passer også godt i dressinger og sauser, og kan brukes som pynt på brødskiven. Persille er også et must som en del av en krydderkvast når man koker fisk- eller kjøttkraft.

Dill
Dill smaker sommer! Den passer veldig godt til fisk og skalldyrretter, men også i potetsalat.  Topp rekesmørbrødet med dill, ha det i skalldyrsalat, fiskesuppe eller wok, eller du kan blande hakket dill inn i dressinger eller aioli. Finhakket dill passer også veldig godt på kote poteter.

Basilikum, oregano timian og rosmarin
Dette er smakfulle krydderurter som det dyrkes mye av rundt middelhavet, og som brukes i mange de klassiske rettene fra dette området, som for eksempel pastaretter, osteretter, tomatsauser, pizza og gode smaksettere til dressinger og pesto. Rosmarin er også helt nydelig til lammeretter. Disse krydderurtene er velduftende, og har særpregede smaker som passer i mange andre retter som osteretter, fisk og kjøttretter og salater.

Koriander
Koriander har en lukt og smak med et spesielt særpreg, og er spesielt mye brukt i asiatiske retter. Det er nesten et must i thairetter med currypaste og kokosmelk.

Mynte og sitronmelisse
Disse urtene passer veldig godt til desserter, kaker eller i kalde drikker. De pynter opp rettene, og gir ekstra god smak – så dette er matglede på sitt aller beste!

Et glass vann eller saft kan løftes til nye høyder med isbiter, en skive sitron og en stilk sitronmelisse!

Lurer du fortsatt på hvilken krydderurt du skal velge?

Om du ikke dyrker dine egne krydderurter, ta gjerne med deg flere krydderurter fra grønnsaksdisken neste gang du er i butikken. Mange av disse krydderurtene kan du også kombinere sammen i forskjellige retter, her er det bare å prøve seg frem. La krydderurtene sette ekstra god smak og farge på maten din i sommer.

Ønsker deg en matglad og smaksrik sommer!


Kilde og inspirasjon: