Det er første uke i august, og jeg har første dag på jobb etter 4 ukers ferie. Det tar ikke mange minuttene før første mail fra en journalist dukker opp i mailboksen min. Hun spør: Hvordan går man ned i vekt etter ferien? Hvordan kutte alkoholinntaket etter ferien?

Heldigvis har ikke fasitsvaret forandret seg siden i fjor eller året før. Men for mange kan det jo være greit med en liten påminnelse, før man drar med seg sommeren over i sensommeren og høsten. Selv har jeg veldig lett for å synde på ett punkt når det gjelder dette – mer om det lenger ned!

Men først, en liten smørbrødliste over hvordan man skal gå ned i vekt etter ferien, og hvordan kutte ned på alkoholinntaket – som ofte har en tendens til å øke i ferien. En øl i solen, litt vin til grillmaten og gjerne noen glass utover kvelden også… Ja, vi vet alle åssen det er.

Etter ferien er det vann som tørstedrikk som gjelder!

Tilbake til hverdagen

Det mest positive er at mye skjer av seg selv etter ferien. Heldigvis! Når vi er tilbake på skole/jobb er det ikke lenger tid til lange, sene og store frokoster og lunsjer, det frister ikke så mye med mange iskremer om dagen når temperaturen går ned og det blir vanskelig å nyte alkohol gjennom dagen når man skal kjøre hit og dit, levere unger, handle og så videre.

Så bare det å returnere til hverdagen og de vante rutinene igjen vil være mer enn nok for veldig mange. Og med en liten dose tålmodighet vil vekten normalisere seg igjen.

Ellers vil jeg si at det å få faste måltider på agendaen igjen, og spise regelmessig, er svært viktig. Spiser man frokost, lunsj, middag og mellommåltider regelmessig vil man i mye mindre grad oppleve søtsug. På den måten er det lettere å unngå å få i seg for mye mat, og det er enklere å sørge for riktig porsjonsmengde sammenliknet med når man spiser og er skrubbsulten (og ikke har spist på en halv dag).

Et godt tips er å spise etter tallerkenmodellen.

Andre råd

  • Få fart på aktivitetsnivået igjen, spesielt hvis du har ligget på latsiden i sommer. Sykle eller gå til jobb, gå en kveldstur og kom inn i treningsrutinene igjen. Og ta selvsagt alltid trappen: En rask spurt opp en trapp enten det er hjemme eller på jobb tar ikke mer enn noen sekunder eller noen minutter.
  • Tilbake til gode søvnrutiner. I ferien legger man seg som regel mye senere. Og jo senere man legger seg, jo flere besøk på kjøkkenet kan det ende opp med å bli.
  • Vann som tørstedrikk – ikke brus, juice eller alkohol. Men det betyr ikke at det må være alt eller ingenting. Ha hvite og sukkerfrie hverdager og nyt eventuelt litt alkohol og sukkerholdig drikke i helgen.
  • Sett deg realistiske mål.
  • Hvis det ble mange utskeielser i ferien, tenk positivt og ta tak i noen endringer av gangen. Du MÅ ikke gjøre alt på en gang. Små grep gjør mye forskjell det og.
  • Når det kommer til søtsug er rådet å tømme huset for søtsaker og lage en god plan for når søtsuget melder seg. Oppskåret frisk frukt eller grønnsaker, bær med yoghurt, mandler og nøtter er gode erstatninger. Vær også bevisst på at når suget kommer betyr ikke det nødvendigvis at kroppen har behov for noe. Vær bevisst på og identifiser hvilke tanker som gir tillatelse til å spise sukker og søtsaker og som forsvarer unødvendig spising. Kom deg heller ut på tur og få tankene på noe annet.
Tilgjengelighet

Fjern tilgjengeligheten av all kaloririke fristelser, og fyll kjøleksapet med sunn og fersk mat!

Personlig, blir min største utfordring å spise mindre is. Jeg simpelthen elsker iskrem om sommeren! Min store svakhet er Frisk-is. Denne saft-isen er heldigvis ikke den verste iskrem-synderen, men jeg kan jo ikke fortsette å spise en sånn flere ganger i uken (eller hver dag…!). Om sommeren har jeg gjerne en Frisk-is multipack liggende i fryseren. Det har jeg selvsagt ikke nå lenger. Det er mye lettere å bryte en uvane når det man higer etter overhode ikke er tilgjengelig hjemme.

Og så har jeg lagd en plan for hva jeg gjør når suget kommer, og fylt kjøleskapet med sunne matvarer som er godt egnet til å kurere suget etter Frisk-is.

Hva er din plan for å komme inn i de gode rutinene igjen?