Nå og da dukker det opp saker i media som handler om kostholdet i barnehager, og om hva barn ikke bør spise. Det er flott at man fokuserer på hva barna våre spiser i barnehagen, for her er det nok mye som kan forbedres. Men jeg kunne ønske at man gjorde det uten å rette pekefingeren alt for mye mot andre. Kanskje man egentlig bør rette pekefingeren mot seg selv?!

– Pølser, posesupper, kjøpebrød og vafler. Dropp salt- og sukkerbombene i barnehagen, er tittelen i et debattinnlegg som nylig var publisert i Aftenposten. Her kommer det fram at barn i Norge tilbringer rundt 93 prosent av hele dagen sin i barnehagen, og de spiser inntil 60 prosent av dagens måltider der.

Så langt er vi enige. Og, ja, barnehager har nok i noen tilfeller litt lett for å tilby matvarer som er tilsatt både salt og sukker, som posesupper, fint kjøpebrød a la loff, vafler og grillpølser. Jeg føler meg likevel trygg på at mange barnehager viser både sunn fornuft og sørger for god variasjon, og at ikke alle matvalg gjenspeiles av enkle, billige og ofte usunne alternativer. Noen barnehager drar den faktisk litt langt i den andre enden av skalaen, og kaller seg for sukkerfrie barnehager. På nettsidene til slike barnehager finnes det ofte en liste over mat som barnehagen velger å holde utenfor barnehagen, som f.eks yoghurt. Sønnen min liker ikke melk, så han får yoghurt nesten hver dag – og da alltid de uten sukker eller med mindre sukker. Jeg er opptatt av at han får i seg nok kalsium. Hadde ikke han fått lov til å gå i en sånn barnehage, han da?

lunsboks

Et bilde av vårt normalt kosthold
I Grete Roede synes vi det både er misvisende og unødvendig å operere med slike “forbud”, enten det gjelder sukker eller pølser (og det gjelder både i barnehager og i “voksenlivet”). Ingen av delene er gift. Maten i barnehagen bør tvert i mot reflektere et normalt kosthold – og både sukker og pølser er en naturlig del av den maten vi får i oss – noen ganger. Jeg tror ikke det er noen barnehager som serverer dette hver dag. I Grete Roede er det også rom for litt sukker og noen pølser – en gang i blant. Matglede er vår filosofi.

Som nevnt er barnehagen en arena der barna tilbringer mye tid og inntar mye mat, og hva som serveres der er viktig for barnets kosthold og vaner. Det er likevel summen av det barnet spiser gjennom dagen – også det som spises hjemme, som til syvende og sist utgjør kostholdet. Med en porsjon sunn fornuft og en god balanse mellom det sunne og det litt mindre sunne vil barna få et næringsrikt kosthold, et naturlig forhold til mat og mye matglede.

Selv har jeg 3 barn, og hver dag fyller jeg matboksen deres med frukt, grønt, nøtter og frø – og rikelig med grovt brød, men det er for øvrig ikke hjemmelaget. Det har jeg verken tid eller kapasitet til. Et brød med høy grovhetsprosent og lite salt er minst like bra 😉

Det er hjemme man også lærer å skille mellom hverdag og helg, og selv om det er viktig å skille mellom dette er det selvsagt lov å nyte en pølse eller en iskrem i barnehagen en gang i blant – selv om det er en ukedag. Da jeg hentet to av jentene mine i barnehagen her om dagen oste de av lykke – det var sol, det var varmt og alle hadde fått en iskrem. Så herlig, tenkte jeg – noe av det beste som finnes er fornøyde og glade barn.

iskrem

Ikke ressurser
Selvsagt hadde je