La barna få delta i matlagingen

Det er snart høstferie og flere har kanskje litt mer tid til overs. Hva om familien lager mat sammen? Ved å inkludere barna i matlagingen skapes gode vaner, nysgjerrighet og kreativitet. Det er viktig at barna ser hvordan mat lages, ikke bare får maten ferdig tilberedt på en tallerken. Matlagingen avsluttes rundt bordet, som er et fint samlingspunkt for familien.

Mat og måltid er viktig for fysisk og psykisk helse og for det sosiale samværet. Kunnskap om mat og måltider fremmer gode matvaner.

Lær barna matglede

Barn skal lære at maten ikke bare skal smake godt, men at den også gjør godt.

LÆR BARNA MATGLEDE: Det å lage mat sammen er sosialt og hyggelig. Barna får opplevelsen av mestring når de deltar,

Felles matlaging gir en gylden mulighet å lære barna om ulike råvarer og barna er i tillegg ofte mer mottakelig for kunnskap i en annen setting enn rundt bordet. Jo mer kunnskap barn har om maten de lager, samt at de får muligheten til å lukte og bli kjent med råvarene, jo større sannsynlighet er det for at de vil forsøke å smake matvarer de tidligere har vært skeptiske til.

Visste du at det kan ta opptil 15 ganger før en ny smak aksepteres?

Skeptiske barn?

På kjøkkenet er det lov å ha det litt gøy!

Det er ikke uvanlig at barn i noen perioder er mer skeptiske til ulike matvarer. Det anbefales ikke å bruke tvang eller pressmidler for å få barn til å smake noe nytt. Dette kan virke mot sin hensikt og bidra til å skape negative assosiasjoner til mat og måltider. Hvis smaksutforskingen flyttes bort fra middagsbordet og inn i matlagingen ved å inkludere barna, kan det faktisk bidra til å fremme lysten på å smake nye råvarer. La barna få oppgaven i å beskrive smak, eller hva med en smakslek med bind for øynene hvor barna gjetter hvilken råvare de smaker på?

Delta på kjøkkenet

Det å lage mat sammen er sosialt og hyggelig. Barna får opplevelsen av mestring når de deltar, noe som er positivt i utviklingen av gode matvaner. Ulike aldersgrupper er moden for ulike oppgaver. De minste barna kan bidra med å se, kjenne på, lukte og smake. Eldre barn kan delta mer aktivt ved å bruke steketermometer og tidsmåler, følge oppskrifter, måle og beregne ingredienser, kutte og rive med enkle redskaper.

Et sunnere og mer fiberrikt alternativ til hveteboller.

Ha det gøy sammen mens dere lager mat. Lek med mat er noe man normalt sett ikke gjør – i hvert fall ikke mens man spiser maten. Likevel kan selve matlagingsprosessen være kreativ og leken. La barna utforske farger på frukt og grønt, hva skjer med fargen på smoothien når ulike farger blandes, hva med bolledeigen når gjær tilsettes. Lag morsomme figurer av frukt og grønt på tallerkenen og spis opp i etterkant.

Dette trenger du til bolledeig (1 bolledeig = 25 boller)

5 dl skummet melk

50 g gjær

50 g margarin flytende

1 dl sukker

1 ts kardemomme

1 ts salt

3 dl havregryn

5 dl fin sammalt hvete

5 dl hvetemel

100 g rosiner

Slik gjør du

Varm melken til 37 grader og rør ut gjæren. Tilsett flytende margarin, sukker, kardemomme og salt. Bland inn havregryn, sammalt hvete og mesteparten av hvetemelet, og tilsett rosiner til slutt. Arbeid deigen smidig. Hev under plast til dobbel størrelse. Trill ut boller og sett dem på et stekebrett kledd med bakepapir. Etterhev under plast i 30 min. Pensle med litt melk. Stek midt i ovnen på 225 grader i 10-15 minutter til de er gylne.

Bollene er perfekt niste på tur!

Les også: Boller med god samvittighet.

Ha en flott høstferie!

Vær kreativ!

Oppskrift på smakfulle og litt sunnere boller med rosiner

Perfekt å lage sammen med barna!

Powered by Labrador CMS