Dette skjer når menn kommer i «overgangsalderen»: Mange tror at det bare er kvinner som kommer i overgangsalderen, men det stemmer ikke. Etter hvert som menn blir eldre, kan de også få hormonelle plager og symptomer på mannlig overgangsalder. Med alderen avtar nemlig produksjonen av testosteron hos mange menn.

Tegnene på dette kan være lavere sexlyst, at man legger på seg og har et mer nedstemt humør.

Den gode nyheten er at du selv kan ta grep og unngå at testosteronnivået ditt synker. Her forklarer vi hvordan!

Derfor synker testosteronnivået

På fagspråket heter den mannlige overgangsalderen Late-onset hypogonadism (LOH), eller Testosterone Deficiency Syndrome (TDS). Testosteronnivået begynner å synke når menn er i 30-40-årsalderen og fortsetter å falle langsomt livet ut.

Forskning viser at testosteronnivået hos menn i 70-årsalderen er 30 % lavere enn det de hadde i ung, voksen alder. I tillegg til aldring er det også flere livsstilsfaktorer som kan påvirke nedgangen, og overvekt er en av dem.

Det er nemlig en klar sammenheng mellom overvekt og lavere produksjon av testosteron hos menn, og da spesielt den såkalte «ølmagen». Andre faktorer som kan påvirke testosteronnivået, er søvnmangel og fysisk og psykisk stress.

Slik unngår du lavere testosteronnivå

Heldigvis er det flere grep du kan ta for å unngå testosteronfall. Én løsning kan være testosteronbehandling, men da bør du være klar over bivirkningene.

En slik behandling fungerer litt som p-piller for menn, og kan føre til nedsatt fertilitet. Andre bivirkninger kan være økt blodpropp, kviser, forverret søvnapné, forstoppelse og økt risiko for hjerteflimmer.

En annen – og tryggere – måte å forebygge at testosteronnivået synker, er enkelt og greit trening og riktig kosthold. Forsvinner magefettet, vil nemlig produksjonen av testosteron øke. Det er også magefettet som forsvinner først når du kommer i gang med trening og kostholdsendringer, som er en god nyhet fordi det er det farligste fettet vi har på kroppen.

FOREBYGGENE: En måte å forebygge at testosteronnivået synker, er enkelt og greit trening og riktig kosthold.

Bli kvitt det farlige magefettet

Magefettet, også kalt visceralt fett eller bukfett, skiller ut skadelige fettsyrer og betennelseslignende stoffer i blodet, som gir økt risiko for diabetes, søvnapné og høyt blodtrykk.

Klarer du å legge om til en sunnere livsstil, vil både sexlysten komme tilbake, og du vil generelt få det bedre med deg selv psykisk og fysisk.

Stadig flere menn oppdager at Roede kan hjelpe dem med nettopp dette. Generelt er det viktig å spise variert, næringsrik og smakfull mat som kroppen din har godt av, og som gir deg glede og overskudd i hverdagen. Når du i tillegg klarer å innarbeide realistiske og gode vaner for hverdagsaktivitet og trening, er du på god vei mot en sunnere livsstil og et høyere testosteronnivå.

Roede har en rekke kurs for deg som ønsker å lykkes med en sunn og varig livsstilsendringer.

Med fokus på matglede og hverdagsaktivitet, motiverer og støtter vi deg hele veien. Hos oss kan du velge mellom gruppekurs, 1 til 1-møter eller nettkurs. Her kan du se hvilke kurstyper vi tilbyr der du bor!