Kreft er en av de hyppigste sykdommene i Norge og også en av de sykdommene vi frykter mest. Årsak til at noen utvikler kreft er komplekst og består av arv, miljø, genetikk og en porsjon uflaks. I tillegg er livsstilen vi lever av betydning for å øke eller reduserer risiko for kreftutvikling. Det betyr at vi selv kan gjøre noen grep for å redusere vår risiko for å utvikle kreft.

Kosthold, fysisk aktivitet, tobakk, alkohol, soleksponering og uheldige miljøgifter eller andre kjemikalier kan i mange tilfeller øke eller redusere risiko for å utvikle kreft.

Kostholdet som forebygger kreft

Det er de siste 20 årene i større grad fremkommet forskning som viser at ulike matvarer ser ut til å øke eller redusere risiko for en rekke typer kreft. I tillegg ser det ut til at det er økt risiko for å utvikle kreft  ved overvekt og fedme. Derfor er et av de viktigste rådene å holde en stabil vekt og spise mat som ikke øker sannsynligheten for en økt vekt.

Grønnsaker inneholder vitaminer, mineraler og fiber som ser ut til å ha en forebyggende effekt på sykdommer som hjerte- og karsykdommer, diabetes og noen typer kreft.

Frukt, bær, grønnsaker, belgfrukter og kornvarer inneholder mye fiber og mange plantestoffer som mest sannsynlig ser ut til å beskytte mot kreft, mens bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt er det overbevisende resultater på at øker risiko for blant annet mage og- tarm kreft.

Sunne levevaner blir ofte kun assosiert med å holde seg slank. Det er viktig med en sunn vekt, men vi må ikke glemme kosthold og fysisk aktivitet i seg selv som “forebyggende medisin”. Det er noen ganger fint å reflektere over hvorfor maten vi spiser er så bra.

10 konkrete råd fra WCRF (World Cancer research fund)

  • Ha en helsemessig gunstig vekt
  • Vær fysisk aktiv
  • Spis mye grønnsaker, fullkorn, frukt, og belgfrukter
  • Begrens inntaket av “fast food”/ gatekjøkkenmat og andre bearbeidede produkter
  • Begrens inntak av rødt kjøtt, hvis mulig unngå bearbeidet kjøtt
  • Begrens sukkerholdig drikke
  • Begrens alkoholinntaket
  • Ikke bruk kosttilskudd (kan øke risiko for å utvikle kreft)

Vær en god rollemodell og etabler gode vaner for barna dine. God helse bygges hele livet!

Kosthold ved kreft

Saftig og smakfullt havrebrød til hverdags.

Det er mange påstander som florerer i medier og mange “selvutnevnte” eksperter som påstår det ene og andre iht kosthold og kreft. Det beste rådet dersom man har en kreftdiagnose er å spise etter WCRF eller våre egen kostholdsråd fra helsemyndighetene. Det viser seg også at fysisk aktivitet under en behandling gir bedre livskvalitet, forebygger depresjon og utmattelse. Det er også viktig å unngå undervekt slik at behandlingen tolereres bedre. Slanking frarådes under behandling, men ved en overvekt anbefales det å ikke øke i vekt. Etter behandling kan man vurdere vektreduksjon for å forebygge tilbakefall.

Så langt det lar seg gjøre i henhold til fysisk form, overskudd, kvalme, apetitt osv. anbefales et kosthold i tråd med helsemyndighetene og ingen spesiell diett under behandlingen. Dersom man har et lavt inntak av mat anbefales ofte mulitivitamin. Men det frarådes å bruke kosttilskudd ukritisk, da dette kan virke mot sin hensikt. Årsaken til dette er at man vet for lite  om effekten av kosttilskudd og dens påvirkning under behandling av kreft.

Rune Blomhoff
– anerkjent ernæringsprofessor sin nye bok om mat mot kreft

Den anerkjente ernæringsprofessoren gav nylig ut en solid bok om kosthold og kreft. Boken er proppfull av godt dokumenterte råd og oser av trygg og solid kunnskap. Dette er en bok alle bør lese, ta med seg denne kunnskapen hjem til eget hus, både for seg selv og når gode vaner skal bygges i en familie. Sjekk ut boken “Mat mot kreft” her.

“Med få og enkle grep kan du forebygge kreft ved å spise sunnere, bedre og riktigere”, Rune Blomhoff