Et smart kosthold kan bidra til en god kolesterolsammensetning i blodet, som igjen reduserer risko for å utvikle hjerte og karsykdom. Det er god dokumentasjon på at fiber er gunstig for kolesterolsammensetningen.

Hva er ditt kolesterol?

Mer fiber

Vi har alle godt av å spise mer fiber – flere ganger om dagen. Et fiberrikt kosthold er gunstig for å opprettholde et stabilt blodsukker, en god metthetsfølelse og er bra for fordøyelsen, i tillegg til hjertehelsen. Matvarer som har et høyt innhold av fiber, er også matvarer med mange andre gunstige vitaminer og mineraler som har en helsefremmende effekt på flere måter.

Matvarer som har et høyt innhold av kostfiber er frukt, bær og grønnsaker, grove kornprodukter, nøtter, frø, samt belgfrukter. Det er anbefalt å spise 25 – 35 gram fiber hver dag. Dette kan for eksempel være en porsjon med havregrøt til frokost, grove knekkebrød med litt frukt og grønt til lunsj, og en porsjon belgfrukter eller grønnsaker til middag.

                                                                                                                      Kjøleskapsgrøt med bygg og havre

Fiber kan bidra til å redusere kolesterolet

Det er godt dokumentert at fiber kan senke LDL kolesterolet (det dårlige kolesterolet).  Den svampaktige effekten fiber har på avføringen i tykktarmen kan bidra til at fettstoffer og gallesyre skilles ut via avføringen. Noen typer fiber kan muligens også hemme opptaket av kolesterol fra tarmen. Det er spesielt betaglukaner, en type fiber som vi finner mye av i havre og bygg som har god dokumentasjon på å bedre kolesterolsammensetningen i blodet.

Hvordan er ditt fiberinntak?

Er du i risikosonen for høyt kolesterol – test deg selv her på mittkolesterol.no!