Nylig kunne vi lese på VG.no (krever innlogging) at tre av fire norske menn veier for mye, og at tallet er økende. Det som kanskje er enda mer urovekkende er at halvparten av de overvektige mennene ikke syns de veier for mye.

I VG-artikkelen møter vi Ståle Gordon Skagestad (54) fra Asker som er blant dem som imidlertid innså at han måtte gjøre noe med vekten. For etter at han fylte 40 år, og trente mindre enn han gjorde før, kom kiloene krypende på.

Orket nesten ingen ting

Som mange, var Ståle veldig aktiv som ung. Ståle var faktisk en aktiv basketspiller i mange år, og spilte blant annet på college-nivå i USA i fem år. Men så ble han eldre, det ble mindre tid og mulighet til trening, og så fikk han problemer med knærne som gjorde at han ikke kunne løpe.

Til VG sier Ståle:

– Jeg hatet å bevege meg, og orket nesten ingen ting. Både kona og fastlegen var bekymret for meg.

I januar 2017 tok han steget, og meldte seg på kurs hos Roede-kursleder, Maria Ellingsen. Vekten begynte raskt å stupe nedover, og i løpet av kun 3 måneder gikk Ståle ned hele 30 kilo.

Ståle sammen med Jeanette Roede, Maria Ellingsen og Grete Roede under årets Roede-pris utdeling 2018.

 

Nok er nok

Roede-kursleder Maria Ellingsen husker veldig godt første gangen Ståle møtte opp i kurslokalet i Sandvika.

– Han kom opp trappen og måtte ta seg en lang pause før han kom videre inn i kurslokalet og sa hei. Ståle var både blid og hyggelig denne gangen også, men endringen i hans energi og humør har allikevel vært enorm frem til i dag. I starten opplevde jeg at Ståle uttrykket med hele seg at nok er nok. Han var på fra dag en. Sulten på kunnskap og veiledning.

Ståle ble etter hvert en viktig person å ha på kurset, ifølge Maria.

– Etter hvert som kiloene forsvant og mestringsfølelsen var til å ta og føle på, opplevde jeg at Ståle ble en viktig person internt i gruppen, med sine råd og tips og deling av egne erfaringer underveis fra sin personlige prosess. En stor inspirasjonskilde rett og slett!

Til VG sier Ståle at det er to hovedårsaker til at han har gått ned i vekt. Den ene er fordi han har klart å legge om kostholdet, og spiser nå fire sunne og næringsrike måltider om dagen. Den andre grunnen er fordi han har blitt mer fysisk aktiv igjen. Ståle går i minst en time hver dag – også tar han alltid trappen.

Kvinner er mer kritiske

Ståle har altså lykkes med å gå ned i vekt. Men hvorfor er det sånn at kvinner generelt er flinkere enn menn til å se at de er overvektige?  Ifølge Maria har menn gjerne lettere for å skyve slik problematikk foran seg enn det kvinner har.

– Mitt inntrykk er at menn har lettere for å la det skure og gå litt mer inntil noe eller noen uttrykker at det er nødvendig å snu. Fysiske plager eller en påvist livsstilssykdom under anmarsj for eksempel kan være det som må til. Vi kvinner har lengre tradisjon på å være kritiske til egen vekt og søke sammen og/eller hjelp for å snu utviklingen. Mitt inntrykk er også at det ofte står en kvinne bak en manns påmelding til Roede-kurs.

Maria håper å se flere menn på kurs.

– Jeg håper flere menn vil gi ett kurs hos oss en sjanse. Vår kunnskap, personlige oppfølging, veiledning og fellesskapet i «gruppa” er til sammen det som gjør våre kurs så populære den dag i dag.

Det er lettere sammen!