Dette med tarmflorahelse er et fagfelt i stor vekst, og vi lærer stadig mer om hvilken betydning den har for helsen vår. Tarmflorahelse er et komplisert fagfelt, men du kan prøve å forstå det hele ved å se for deg dette:

Det hele starter i mikrobiomet, som er samlingen av alle mikroorganismer i kroppen vår. Se for deg en by som er full av folk, biler, sykler, el-sparkesykler, busser og trikker. Folk skal rekke avtaler og løper på kryss og tvers i alle retninger. Klarer du å overføre dette på et mikroskopisk nivå, er det slik mikrobiomet i kroppen ser ut. Alle mikroorganismer på alle våre indre og ytre overflater, som inkluderer sopp, parasitter, virus – og bakterier.

Hos en sunn og frisk person er det fin harmoni mellom alle disse organismene, altså mellom alle folkene, bilene, bussene osv. Men mye tyder på at vår vestlige livsstil med ultraprosessert mat, stress, lite fysisk aktivitet osv. utfordrer tarmfloraen, og det skapes ubalanse framfor harmoni.

Vår vestlige livsstil skaper mye ubalanse i tarmen vår!

Les også: Tarmfloraens rolle ved vektreduksjon.

Ultraprosessert mat

Mat som i høy grad er bearbeidet og/eller i liten grad består av råvarer, men mer «ingredienser» defineres som ultraprosessert. Mange av disse matvarene kjennetegnes med at de har lange ingredienslister, og inneholder mye vi ikke har på vårt eget kjøkken, som stivelse fra potet, melkeprotein, emulgator, hydrogenert olje samt tilsetningsstoffer. Eksempler på ultraprosessert mat som er av det sunne slaget, og som inngår i et sunt kosthold, er yoghurt og halvstekte brød og rundstykker.

Hele 60 % av kostholdet til oss nordmenn består av ultraprosessert mat, og om det er mye av den usunne ultraprosesserte maten, kan det være uheldig da denne maten påvirker tarmfloraen på en negativ måte.

Sunn mat derimot handler om å spise det som opprettholder normaltilstanden hos et menneske, som er mat av høy kvalitet. Det er selve råvarene som har høy kvalitet, som grønnsaker, frukt, bær, fisk, egg etc – samt ferskt tilberedte måltider av råvarer.

Mer usunn mat, mindre lykkehormon

Mye av den ultraprosesserte maten gir altså negative endringer i tarmfloraen, noe som er uheldig. Tarmbakteriene er blant annet viktig for fordøyelsen, for å kunne bryte ned maten til byggesteiner, og bygge opp andre viktige stoffer i kroppen, som vitaminer og hormoner.

Blant disse stoffene er lykkehormonet serotonin. Serotonin er viktig for at vi skal føle oss oppstemt og ha det bra. Hele 90 % av serotonin produseres i tarmen, men er jo da avhengig av et sunt miljø i tarmen! Et viktig byggestoff i serotonin, er den essensielle aminosyren tryptofan, som må tilføres via kosten. Hvis det ikke tilføres via kosten, får ikke kroppen produsert nok serotonin. Lave mengder av serotonin knyttes til blant ann