Hjelper det å tøye etter man har trent, spør mange seg selv. Hvis målet er å unngå stølhet, så er svaret nei! Men det betyr ikke at du like gjerne kan la være å tøye. For dette burde du absolutt sette av tid til!

At tøying hjelper mot stølhet, er en myte. Sagt på en annen måte; “the damage is already done”. Det vil si at du allerede har gjort små skader på muskulaturen under treningen, og da hjelper det ikke å tøye. Restitusjon og hvile derimot, vil komme godt med.

Men selv om tøying ikke motvirker stølhet, er dette likevel noe vi burde bruke litt tid på. Men da bør vi skille mellom tøying og bevegelighetstrening.

Uttøyning etter treningstimer

Hvorfor avslutter de fleste gruppetimer på treningssentre eller andre steder med en uttøyningsdel hvis det ikke har noen nytte? Vel, det handler først og fremst om å gi et velbehag, og å “lande” etter en treningsøkt. Man aktiverer det parasympatiske nervesystemet, som bidrar til avspenning, og blodsirkulasjonen øker. Men det er altså ikke spesielt viktig. Forskning viser også at tøyning før og etter trening ikke vil forebygge skader heller.

Bevegelighetstrening derimot holder kroppen skadefri, og er som smøring for kroppen! Mobilitetstrening, som det også kalles, motvirker at muskulaturen stivner og holder maskineriet med ledd, muskler og bindevev både velsmurt og i gang. God bevegelighet er grunnleggende når man ønsker en kropp som man vil bruke på en ordentlig måte, både i hverdagen og på trening.

Bruk gjerne en foamroller til å øke blodsirkulasjon og gjøre deg mer bevegelig.