Hvordan gå ned i vekt og holde seg der? Det er et spørsmål vi mottar daglig i Roede, og som vi hjelper tusenvis av mennesker med å få til hvert år.

Det er på ingen måter overraskende at vi får dette spørsmålet. Ifølge Nasjonalt råd for ernæring er dette spørsmålet et at de vanligste spørsmålene som stilles om overvekt/fedme og vektreduksjon. Rådet har nå i en helt ny rapport, som er rettet mot mannen på gata, presentert disse vanlige spørsmålene, og svart på dem. Her gjengir vi spørsmålene og svarene:

  1. Hvilken diett gir vektreduksjon?

I utgangspunktet vil alle dietter som sørger for et kaloriunderskudd føre til vektreduksjon. Det er ingen diett som har vist seg å gi bedre vektreduksjon enn andre på lang sikt. Det som er viktig å huske på er at en diett og en livsstilsendring virker bare så lenge den varer. Å vende tilbake til gamle (u)vaner kan føre til av vekten går opp igjen. En annen viktig ting å huske på er at enkelte dietter kan ha uheldig effekt på f.eks hjertet, som ekstreme lavkarbo- og høyfettdietter.

I Roede mener vi også at det er mange veier til rom. Det beste er å finne det metoden som passer best for deg, og i den livssituasjonen du er i, f.eks har du barn, har du er veldig sosialt liv, osv. Foreldre er viktige rollemodeller, og det er åpenbart ikke helt gunstig om en forelder som skal ned i vekt bare spiser suppe eller shake, mens de andre spiser middag.

  1. Kan jeg gå ned i vekt ved å følge Helsedirektoratets kostråd?

Ja. Øker man inntaket av grove kornprodukter, frukt, grønnsaker, belgfrukter og fisk, samt begrenser inntaket av snacks, sjokolade, søtsaker samt rødt kjøtt, er det fullt mulig å gå ned i vekt. En viktig ting å huske her er at man også kan gå opp i vekt om man spiser veldig mye av den sunne maten. Noen kan ha lett for å glemme at all mat gir energi. Så for å oppnå vektreduksjon, må porsjonene til den sunne maten tilpasses. Eksempler på matvarer som anbefales som del av et sunt kosthold, men som også inneholder mye energi er nøtter og oljer.

I Roede følger vi anbefalingene til Helsedirektoratet, og er helt enig med dette.

  1. Er det lettere å gå ned i vekt hvis jeg spiser mat med færre kalorier?

Hvis man i utgangspunktet inntar mye kaloririk mat og drikke, kan man absolutt gå ne