Selv om statistikken viser at sukkerinntaket vårt har gått ned, spiser vi fremdeles mer sukker enn anbefalt. Det finnes mye skjult sukker i mat og drikke, samtidig som vi må redusere der det monner. Har du tenkt over hvor det er mest sukker i ditt kosthold?

Våre største sukkerkilder

De største kildene til tilsatt sukker i kostholdet vårt, i følge Utviklingen i norsk kosthold, er saft, brus og godteri, i tillegg til vanlig sukker. Omsetningen av sjokolade og sukkervarer har økt fra 4 til 14-15 kilo per innbygger per år i perioden 1960 til 2015. Vi har altså nærmest firedoblet sukkerinntaket vårt på disse årene. Dette kan tyde på at mange av oss koser oss litt for mye, også i hverdagen.

50 gram om dagen

I følge kostrådene fra helsedirektoratet bør ikke tilsatt sukker utgjøre mer enn 10 % av energien du spiser, mens vi i snitt hadde et inntak på 13 % i 2015. Det er lavere enn i 2000, hvor tallet var 17 %, men fremdeles høyere enn anbefalt. Maks 10 % betyr at dersom du spiser 2000 kcal, bør du få i deg maks 50 g tilsatt sukker per dag. Målet er altså ikke et sukkerfritt kosthold, men det skal heller ikke så mye til for å fylle opp de 50 grammene. En halv liter brus, så er det gjort.

Disse tallene viser til et gjennomsnittlig inntak av sukker. Det vi vet er at sukkerinntaket ikke fordeler seg jevnt mellom hver og en av oss, men at det er enkelte grupper som får i seg langt mer enn gjennomsnittet. I tillegg kommer godteriet vi «smugler» med oss over grensen.

For mye søtt i hverdagen

Vi må redusere sukkerinntaket der det monner. Riktignok er det litt sukker i ketchup og kaviar, men det er nok ikke en avgjørende kilde for de fleste. Et viktig grep for å holde sukkerinntaket på et anbefalt nivå, er å ikke gi for mye plass til den søte kosematen i hverdagen. Det er ikke lenger bare lørdag som åpner opp for litt ekstra kos. Mange av hverdagene fylles også opp med spesielle anledninger, sammenkomster, feiringer og avslutninger, så da gjelder det kanskje å finne andre måter å kose seg på i noen av sammenhengene.

Mens en stripe ketchup inneholder 1 gram tilsatt sukker, inneholder en melkerull 32 g tilsatt sukker.

Salt skal man ta med måte, som alt, og sukker skal man ta med en klype salt. – Dag Evjenth