Hvor blir det av fettet?

Du endrer kostholdet ditt, spiser sunne og mer balansert, og begynner samtidig å øke aktivitetsnivået. Etter en stund ser du at både mage og lår har blitt mindre – og helt sikker andre steder også. Men hvor i all verden blir det av fettet?

For å avkrefte en myte med en gang: Akkurat som muskler ikke kan bli til fett, kan ikke fett bli til muskler. Det er fordi en fettcelle er en fettcelle og en muskelcelle er en muskelcelle. En Saab er en Saab og en Volvo er en Volvo, og sånn vil det alltid være. Noen tror også at fettmolekylene forsvinner ut av kroppen via avføring, eller at de gjøres om til energi eller varme.

Sannheten er at det er lungene som spiller en viktig rolle!

Mesteparten av fettet forsvinner nemlig ut av kroppen som karbondioksid, altså CO2, og som vann, som går ut av kroppen gjennom forskjellige kroppsvæsker, som urin, spytt, tårer og svette.

For å gå litt mer i dybden: Fettceller i menneskekroppen lagres som såkalte triglyserider, og disse inneholder tre typer atomer: Karbon, hydrogen og oksygen. For å bli kvitt fett må man fjerne bindingen mellom atomene. Denne prosessen kalles oksidering, og det er her fett forbrennes (vel og merke etter involvering av en rekke enzymer og biokjemiske prosesser). I en studie utført ved University of New South Wales fulgte forskerne hvert enkelt atom ut av kroppen.

Her fant de at når 10 kilo fett forbrennes forsvinner 8,4 kg som CO2, og resten som blir vann, som forsvinner ut gjennom kroppsvæske.

Blir ikke borte
Men selv om vi puster ut fettet, blir det ikke færre fettceller av den grunn, skal vi tro forskerne. Det er fettinnholdet i hver enkelt fettcelle som minker, men disse kan lett fylles opp igjen om man begynner å spise mer.

Men alt håpet er likevel ikke ute, for selv om fett ikke kan bli til muskler går det an å endre kroppssammensetningen, og gjennom trening redusere innholdet av fett i fettcellene og øke volumet av muskulatur. Da vil kroppen etter hvert bestå av mindre fett og mer muskler – noe som vil bidra til å holde kroppen slank.

Så ja til styrketrening!

For de som vil lese mer, her er lenken til studien det refereres til, som er publisert i British Medical Journal

Powered by Labrador CMS