Hvilken matolje skal jeg velge?

Det er en jungel av ulike matoljer der ute, og det er ikke alltid så lett å vite hvilken olje man skal velge. Det er i utgangspunktet ikke så vanskelig, du må bare vite hva du skal bruke oljen til, da det er stor forskjell på hvilket bruksområde oljene passer til.

Vi vil gi deg en liten guide på forskjellene mellom de mest brukte oljene, samt hvilke bruksområder de ulike oljene har. Visste du forresten at vi produserer rapsolje her i Norge? En gruppe Østfold-bønner har siden 2001 produsert rapsolje fra norske rapsfrø på Østlandet!

Helsefordeler ved å bytte ut hardt smør med olje

Nasjonale kostråd anbefaler at vi bør begrense inntaket av mettet fett i kostholdet til under 10 energiprosent. Hardt smør som meierismør og smørblandet margarin inneholder mye mettet fett og lite flerumettet fett. Det vil være en fordel å bytte ut mye eller deler av dette med matolje eller myk/flytende margarin. Det er god dokumentasjon på at det å bytte ut mettet fett med umettet fett minsker risikoen for hjertesykdom, da en- og flerumettet fett senker LDL-kolesterolet (det «dårlige» kolesterolet). Høyt LDL-kolesterol gir økt risiko for hjerteinfarkt og hjerneslag. Matoljene oliven-, raps-, solsikke- og soyaolje inneholder mye umettet fett og lite mettet fett, og er gode alternativer å bruke i stedet for hardt smør.

Uraffinerte oljer egner seg ikke til varme retter, da høy temperatur vil kunne ødelegge de gode fettsyrene og gi en harsk smak. Derimot passer den i kalde retter som salater, sauser, dressinger og i marinader.

OLIVENOLJE utvinnes fra fruktene på oliventreet.

Raffinert eller uraffinert olje?

Vanlig olivenolje kan brukes i kalde retter, men også til steking og koking på svak varme.

Det som kanskje skiller de ulike oljene mest, er hvordan de er blitt framstilt. Raffinert olje er varmet opp, presset og filtrert. Næringsstoffer som vitamin E og polyfenoler, som er gunstige planteforbindelser med antioksidantegenskaper som finnes naturlig i vegetabilsk mat, er gått bort gjennom prosessen. Raffinert olje passer godt til steking på høy varme og har nøytral smak. Uraffinert olje er kaldpresset olje framstilt uten oppvarming eller bruk av kjemikalier. Den har bevart sine næringsstoffer og har mye smak.

RAPSOLJE utvinnes fra frøene i rapsplanten.

Olivenolje

Den er smaksnøytral og passer derfor til baking og steking på høy varme.

Olivenolje er en mye brukt olje i norske kjøkken og generelt i verden. Extra virgin og virgin olivenolje er oljen fra den første kaldpressingen av olivenfrukten. Den har et høyt innhold av enumettet fett og har god smak og lukt. Det er den beste oljen når det kommer til kvalitet og smak. Denne bør brukes i kalde retter. Vanlig olivenolje er en blanding av raffinert olivenolje og extra virgin eller virgin olivenolje. Smaken er mindre fyldig og rund sammenliknet med ren extra virgin og virgin olivenolje.

SOLSIKKEOLJE utvinnes fra frøene i solsikkeblomsten.

De fleste olivenoljer blir produsert i områdene rundt Middelhavet.

Den passer til baking, steking og fritering.

Rapsolje

SOYAOLJE utvinnes fra soyabønnene.

Rapsolje utvinnes fra frøene til rapsplanten. Den inneholder mye flerumettet fett, og har en god balanse mellom omega-3 og omega-6-fettsyrer fra planteriket og er rik på vitamin E.

Mesteparten av rapsoljen blir produsert i Canada, men det dyrkes også rapsolje her i Norge av en gruppe Østfold-bønder, noe som vil være et mer bærekraftig og kortreist valg, da oljer ellers blir produsert andre steder i verden. I tillegg støtter man opp om norsk landbruk.

Solsikkeolje

Solsikkeolje er utvunnet fra frø av solsikkeblomsten. Den har et høyt innhold av flerumettet fett og omega-6-fettsyrer, og har en mild og litt nøtteaktig smak.

Kunnskap bidrar til enkle valg. Ta valg for hele deg, både for hjertet, hjernen og kroppen!

Ukraina og Russland produserer det meste av verdens solsikkeolje.

Soyaolje

Soyaolje er en av de mest brukte vegetabilske oljene i verden. Den tåler høye temperaturer, som gjør den godt egnet til steking og fritering. Den er nøytral på smak og egner seg derfor også godt til baking og i kalde retter. Den inneholder mye flerumettet fett og omega-6-fettsyrer.

Tips til oppbevaring og bruk av matolje

  • Oppbevar kjølig, mørkt og lufttett da oljen har lett for å oksidere/harskne hvis den blir eksponert for lys, luft og varme. Jo mer flerumettet oljen er, desto mer utsatt er den mot oksidering. Oljer som er tappet på mørkt glass eller boks er beskyttet mot lys, og kan stå fremme på kjøkkenbenken, men helst ikke i nærheten av stekeovn da det fort blir varmt der.
  • Olivenolje bør oppbevares i romtemperatur, helst mellom 10 og 25 grader.
  • Vask stekepannen med såpe etter bruk. Gamle fettrester i panna kan raskt sette i gang oksidasjon av ny olje.
  • Ikke hell olje i vasken.  Større mengder olje kan helles på kartong og kastes i restavfall, mens frityrolje kan leveres til gjenvinning. Gammel matolje kan brukes til dyrefôr og biodrivstoff.

Så kort oppsummert…

…er det lurt å ta utgangspunkt i hva du skal bruke oljen til når du velger olje. Er det viktig at den skal være nøytral på smak, tåle varme godt eller skal du bruke den til kalde retter? Oljene har sine egenskaper, så velg ut fra dette – da vil du bli mest fornøyd med resultatet!

De nevnte oljene er alle gode oljer som bidrar med sunne fettsyrer, men skal vi allikevel anbefale noe trenger du egentlig bare to av dem. Med tanke på best fettsyresammensetning, smak og bærekraft vil en smaksrik extra virgin/virgin olivenolje til kalde retter og en norsk rapsolje til baking og varme retter være gode valg.

Kilder:
https://www.matportalen.no/matvaregrupper/tema/margarin_smor_matolje_ol/hvilken_olje_bor_jeg_bruke_til_steking
https://www.matportalen.no/matvaregrupper/tema/margarin_smor_matolje_ol/#ci837
https://www.matportalen.no/kosthold_og_helse/tema/naringsstoffer/fett
https://nasjonalforeningen.no/hjerte-og-kar/hoyt-kolesterol/
https://www.nrk.no/livsstil/bare-to-av-disse-er-extra-virgin-1.12124421
https://storhusholdning.sg.no/dette-bor-du-vite-om-vegetabilske-oljer
https://www.matvett.no/brukopp-leksikon/matolje
https://www.guldkorn.no/odelia/
https://www.matvaretabellen.no/matolje-frityrfett-ol-g8.2
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ejlt.201400400
https://www.healthline.com/nutrition/polyphenols#what-they-are

Skrevet av Pauline Leganger, 3. års student bachelor Samfunnsernæring17

Powered by Labrador CMS