Det er en jungel av ulike matoljer der ute, og det er ikke alltid så lett å vite hvilken olje man skal velge. Det er i utgangspunktet ikke så vanskelig, du må bare vite hva du skal bruke oljen til, da det er stor forskjell på hvilket bruksområde oljene passer til.

Vi vil gi deg en liten guide på forskjellene mellom de mest brukte oljene, samt hvilke bruksområder de ulike oljene har. Visste du forresten at vi produserer rapsolje her i Norge? En gruppe Østfold-bønner har siden 2001 produsert rapsolje fra norske rapsfrø på Østlandet!

Helsefordeler ved å bytte ut hardt smør med olje

Nasjonale kostråd anbefaler at vi bør begrense inntaket av mettet fett i kostholdet til under 10 energiprosent. Hardt smør som meierismør og smørblandet margarin inneholder mye mettet fett og lite flerumettet fett. Det vil være en fordel å bytte ut mye eller deler av dette med matolje eller myk/flytende margarin. Det er god dokumentasjon på at det å bytte ut mettet fett med umettet fett minsker risikoen for hjertesykdom, da en- og flerumettet fett senker LDL-kolesterolet (det «dårlige» kolesterolet). Høyt LDL-kolesterol gir økt risiko for hjerteinfarkt og hjerneslag. Matoljene oliven-, raps-, solsikke- og soyaolje inneholder mye umettet fett og lite mettet fett, og er gode alternativer å bruke i stedet for hardt smør.

Raffinert eller uraffinert olje?

Det som kanskje skiller de ulike oljene mest, er hvordan de er blitt framstilt. Raffinert olje er varmet opp, presset og filtrert. Næringsstoffer som vitamin E og polyfenoler, som er gunstige planteforbindelser med antioksidantegenskaper som finnes naturlig i vegetabilsk mat, er gått bort gjennom prosessen. Raffinert olje passer godt til steking på høy varme og har nøytral smak. Uraffinert olje er kaldpresset olje framstilt uten oppvarming eller bruk av kjemikalier. Den har bevart sine næringsstoffer og har mye smak.

Uraffinerte oljer egner seg ikke til varme retter, da høy temperatur vil kunne ødelegge de gode fettsyrene og gi en harsk smak. Derimot passer den i kalde retter som salater, sauser, dressinger og i marinader.

OLIVENOLJE utvinnes fra fruktene på oliventreet.

Olivenolje

Olivenolje er en mye brukt olje i norske kjøkken og generelt i verden. Extra virgin og virgin olivenolje er oljen fra den første kaldpressingen av olivenfrukten. Den har et høyt innhold av enumettet fett og har god smak og lukt. Det er den beste oljen når det kommer til kvalitet og smak. Denne bør brukes i kalde retter. Vanlig olivenolje er en blanding av raffinert olivenolje og extra virgin eller virgin olivenolje. Smaken er mindre fyldig og rund sammenliknet med ren extra virgin og virgin olivenolje.

Vanlig olivenolje kan brukes i kalde retter, men også til steking og koking på svak varme.

De fleste olivenoljer blir produsert i områdene rundt Middelhavet.