Hvert år får 6000 personer diabetes

Ja, diabetes er rett og slett blitt en moderne epidemi. I Norge har hele 375 000 personer diabetes, men 175 000 vet ikke at de har det! 28.000 av de med diabetes har diabetes type 1, mens resten har diabetes type 2, som er kjent for å være en «livsstilssykdom». Dette er en alvorlig sykdom som mange – både med og uten diabetes, dessverre ikke tar på alvor. Men fakta er at diabetes er en såpass alvorlig sykdom at det fører til at 500 må amputere årlig (fordi små diabetessår utvikler seg til alvorlige infeksjoner), og hvert år risikerer 75 000 diabetikere å miste synet, på grunn av sykdommen retinopati – en netthinnesykdom forårsaket av diabetes. Og 150 organtransplantasjoner i året skyldes diabetes.

Og jeg vil ikke en gang nevne hvor mange diabetikere vi har på verdensbasis og hvordan prognosene er for de neste 15 årene. Her er det snakk om millionvis. Det er ikke rart ekspertene snakker om en moderne og global epidemi.

Det triste er at hos veldig mange er dette en selvpåført sykdom på grunn av en dårlig livsstil med inaktivitet, overvekt, høyt blodtrykk, høyt kolesterol, hjerte- og karsykdom etc, og i kjølvannet av lidelsen følger mange uheldigheter som kramper, amputasjon, blindhet og hjerte-karsykdommer. I tillegg fører det til enorme omkostninger for samfunnet.

Noe av det enkleste man kan gjøre, enten man har diabetes eller for å forebygge, er å fokusere på kostholdet. Hva og hvor mye vi spiser påvirker både blodsukkeret, vekten, blodtrykket og nivået av fettstoffer i blodet.

Heldigvis er det ingen vanskelig, avansert og kostbar diett man må følge. Her er det snakk om å fokusere på hva man kan spise – ikke hva man ikke kan spise, og følge de kostholdsanbefalingene som Helsedirektoratet gir til resten av befolkningen som vil ned i vekt eller som vil leve sunt.

  1. Ha et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og begrenset mengde bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker.
  2. Ha en god balanse mellom mengden energi du får i deg gjennom mat og drikke, og hvor mye du forbruker gjennom aktivitet.
  3. Spis minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag.
  4. Spis grovt hver dag, velg matvarer med grovhetsprosent mellom 75-100. Bruk brødskalan som hjelpemiddel.
  5. Spis fisk til middag 2-3 ganger i uken (totalt 300-450 gram i uken). Bruk også fisk som pålegg. 200 gram bør være fet fisk. Seks påleggsporsjoner tilsvarer omtrent en fiskemiddag.
  6. Velg magert kjøtt og magre kjøttprodukter, og begrens mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt.
  7. La magre meieriprodukter være en del av det daglig kostholdet. Det anbefales å innta 3 porsjoner per dag.
  8. Velg matoljer, flytende margarin og myk margarin fremfor hard margarin og smør.
  9. Begrens inntaket av salt, og bruk så lite salt i matlagingen som mulig. Målet er å innta 5 gram salt om dagen. Vi ligger nå på 10 gram salt per dag. Bytt ut saltet med friske krydderurter.
  10. Unngå mat og drikke med mye sukker. Dette gir rask blodsukkerstigning hos diabetikere. Mat som er kunstig søtet er ok for diabetikere.
  11. Velg vann som tørstedrikke.
  12. Husk Dine30 hver dag. Vi anbefales å være fysisk aktive i minst 30 minutter daglig, for ytterligere helseeffekt bør man trene med noe mer intensitet 2-3 ganger i uken.

Små grep gjør en stor forskjell!
Begynn med ett eller to grep av gangen, og la små endringer føre til en varig livsstilsendring.

Powered by Labrador CMS