Mange forbinder prosessert mat med “junk-food”, men prosessert mat kan også være sunn mat. Studier viser faktisk at det er denne maten vi spiser mest av i den vestlige verden, inkludert Norge. Så hva er egentlig prosessert mat, og hva gjør noen prosesserte matvarer mindre sunne?

Hva er prosessert mat?

Prosessert mat er alt fra frosne grønnsaksblandinger til potetgull. En prosessert matvare er rett og slett en matvare der råvaren(e) som inngår i produktet har blitt endret fra sin originale form på en eller annen måte under produksjon. Matvareprosessering kan være så elementært som frysing og tørking. For enkelthetens skyld kan vi si at det er graden av prosessering som avgjør hvor stor plass matvaren bør ha i kostholdet ditt. En gruppe forskere fra Brasil har utviklet klassifiseringssystemet NOVA, som grupperer matvarer i fire følgende kategorier:

Uprosessert og minimalt prosessert mat

Uprosessert mat er i sin naturlige form. Eksempler på slik mat er frukt, grønnsaker, nøtter, frø, sopp, ferskt kjøtt, fisk, egg og melk. Minimalt prosessert mat kan være oppdelt, renset, fryst, tørket, pasteurisert, fermentert, kokt, stekt og malt. Slike prosesser kan endre råvarens sammensetning og smak, men det blir ikke tilsatt andre stoffer. Eksempler på minimalt prosessert mat er frossen frukt og grønnsaker, tørket frukt og belgvekster, ris, havregryn, kaffe, krydder, fileter av fisk og kjøtt, og yoghurt.

Prosesserte kulinariske ingredienser

Disse varene er lagd direkte fra varer i gruppe 1, og brukes i matlaging hjemme eller i restauranter. Eksempler er salt, sukker, honning, matoljer, smør og stivelse.

Prosessert mat

Det er relativt enkle produkter lagd av ingredienser fra gruppe 1 og 2. De kan også være tilsatt antioksidanter og konserveringsmidler. Formålet med behandlingen er å øke holdbarheten og gjøre dem mer attraktive. De ferdige produktene fremstår ofte som varianter av den opprinnelige råvaren. Eksempler på slike råvarer er syltet frukt og grønnsaker, hermetisk fisk, ulike typer saltet, speket og røkt kjøtt og fisk, salte nøtter, oster, brød, øl og vin.

Ultra-prosessert mat

Dette er rene industriprodukter der råvarene ofte ikke lenger er gjenkjennelige i det ferdige produktet. De har en lang liste av ingredienser som vege