Noen ganger kan det være vanskelig å løsrive seg fra rutiner i hverdagen, som for eksempel det å sjekke mailen sin, lese seg opp på noen fagrapporter, ta på seg ekstraoppgaver gjennom ferietiden fordi du pleier å si “ja, det kan jeg vel..” eller stikke innom arbeidsplassen bare for å hente noe eller si hei.

Sommeren er en tid hvor de fleste av oss tar noen uker fri. Vi tar fri fra jobb for å tilbringe mer tid med familie, venner eller bare være litt for oss selv. Men har du egentlig tenkt på hvor stor frihet du gir deg selv når du først har fri?

La pulsen synke

Overgangen mellom en hektisk jobbhverdag og helg er for mange litt brå, og er kanskje ikke så lett å få dreisen på. Det er vel ikke uten grunn at de fleste av oss trenger 1-2 uker minimum for å kunne skru av “pliktene” og senke tempoet litt. De fleste ønsker jo å “lade batteriene”, men ofte er dette lettere sagt enn gjort.

Les også: Er du en stressmestrer?

Mann slpper av på gåtur ved en benk

Finn ditt pusterom i hverdag og ferie. Kanskje pausen er nærmere enn du først aner?

Hvordan finne feriemodus?

Jeg merker selv hvor mye mer uthvilt og avslappet jeg er etter tre uker sammenhengende fri enn kun ved én uke. Men om du dette året ikke har mulighet til en sammenhengende ferie eller synes det er krevende å finne “hvilepuls” på ferie, så kan det være smart å teste ut disse tipsene:

Før ferien:

 • Utsett deadlines fremfor å forsøke å innfri alle før du tar ferie. Skriv en to-do liste for hva som må gjøres når du er tilbake på arbeid etter ferien.
 • Opprett automatisk fraværsmelding på e-mailen, slik at dine kontakter vet at du er på ferie og når du er tilbake. Før gjerne også opp kontaktinfo til stedfortreder.
 • Si til kolleger at du kommer tilbake fra ferie en eller to dager senere enn du faktisk er tilbake, slik at du kjøper deg tid til å gå gjennom innboksen
 • Deleger arbeid før du reiser.
 • Bestem deg for å koble av.

Under ferien:

 • Fysisk avkobling: Sørg for å sove ut,  vær litt fysisk aktiv, og benytt gjerne muligheten til å endre dårlige vaner (eks. kostholdet). Benytt puste- og avspenningsteknikker for å stresse ned. Sørg for at ferien er avslappende, og ta en ferie som passer din personlige stil. For noen passer det å ligge timevis på en strand, mens andre søker spenning og opplevelser.
 • Mental avkobling: Skru av og legg bort de digitale dingsene. Tren på å være til stede! Her kan ulike mindfulness- og meditasjonsteknikker være nyttige.
 • Spirituell avkobling: Bryt rutiner. Gjør noe nytt og inspirerende. Push deg selv ut av komfortsonen og skaff deg et åndelig påfyll. Utforsk en ny kultur, prøv en ny restaurant eller ommøbler.
 • Sosial avkobling: Bruk tid med de du er glad i. Omring deg av gode mennesker som gir deg energi. Skap minner! Hvis man reiser med små barn kan det være fornuftig med barnevakt innimellom slik at du også får avslappende voksentid.

Etter ferien:

 • Begynn på jobb en til to dager før du egentlig skal, for å komme à jour.
 • Planleg